Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää - tämän vuoden teema koskettaa monia tyttöjä
Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään tänään 11. lokakuuta.
Lastenoikeusjärjestö Plan International kertoo tiedotteessaan, että tämän vuoden tyttöjen päivän teemana on tytöt ja urheilu. Teema on merkityksellinen, sillä tytöillä ei ympäri maailmaa ole edelleenkään samoja mahdollisuuksia harrastaa urheilua kuin pojilla.
Mahdollisuus harrastuksiin on ylipäätään tärkeä osa tyttöjen oikeuksia, sillä harrastuksissa kehittyvät sosiaaliset suhteet ja itsetunto ja tytöt saavat tietoa omista oikeuksistaan sekä lisääntymis- ja seksuaaliterveydestään. Kriisien keskellä urheiluharrastus tuo elämään myös iloa ja jatkuvuutta.
Tyttöjen urheiluharrastukset eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys useista syistä. Monia urheilulajeja ei maailmalla esimerkiksi pidetä naissukupuolelle sopivina, jolloin harrastaminen tyssää jo alkutekijöihinsä. Tämä näkyy siinä, että esimerkiksi Intiassa Planin tietojen mukaan urheilua harrastaa vain alle 30 prosenttia naisista.
Tytöt ja naiset eivät myöskään saa aina olla turvassa urheiluharrastuksissaan, sillä tyttöjen kokema väkivalta tai seksuaalinen häirintä on urheilussa valitettavan yleistä. Esimerkiksi Afrikassa urheiluipaikkoja pidetään lähtökohtaisesti vain miesten alueena, joten tytöt joutuvat pelkäämään niissä häirintää ja väkivaltaa, eivätkä heidän vanhempana siitä syystä välttämättä edes päästä lasta urheilemaan. Ongelma ei kuitenkaan jää vain jollekin rajatulle aluellee, sillä globaalistikin joka viides naisurheilija on kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä urheillessaan lapsena.
Myös konkreettisten asioiden puuttuminen voi estää urheilemasta monessa matalan tulotason maassa. Tyttöjen on vaikea päästä urheilemaan, jos perheellä ei ole varaa urheiluvälineisiin, urheilupaikassa ei ole turvallisia vessoja tytöille tai esimerkiksi kuukautissuojia ei ole saatavilla.
Vaikka Suomessa tilanne on moneen muuhun maahan verrattuna hyvä, tehtävää riittää meilläkin. Edelleen epätasa-arvo näkyy esimerkiksi siinä, että urheilussa naisia on johtotehtävissä ja valmentajina paljon vähemmän edustettuina kuin miehiä, ja naiset saavat tekemästään työstä matalampaa palkkaa kuin miehet vastaavasta. Myös Suomessa naiset joutuvat urheilussa paljon miehiä useammin sukupuolittuneen tai seksuaalisen häirinnän kohteiksi.
Lue myös: Tarja Halonen on tämän vuoden Helsinki Priden suojelija: "Maailmaa on onnistuttu muuttamaan"
Lue myös: Kolumni: Rintaliivittömyys on yhä tabu - kysyin, saako työpaikalla kulkea nännit lepattaen
Lähde: Plan