Kyllästyttääkö Tuntematon sotilas jo? Katso vaihtoehtoiset kirjavinkit itsenäisyyspäivään
Väinö Linnan Tuntematon sotilas on merkkiteos, jonka valtaosa kirjallisuuden ystävistä lienee lukenut. Se kuuluu myös kiinteänä osana monen suomalaisen itsenäisyyspäivän viettoon joko kirjan tai elokuvan muodossa.
Jos klassikoteos on kuitenkin jo (ehkä monestikin) läpi kahlattu, voi syventyä tulevaisuuden klassikoihin, jotka Tuntemattoman sotilaan tavoin väläyttävät lukijalleen myös palan Suomen historiaa.
Margarita - Anni Kytömäki
Margarita on lumoava teos, joka pitää otteessaan niin tiukasti, että sitä ei malta laskea käsistään. Kirjailija Anni Kytömäki palkittiin teoksestaan kaunokirjallisuuden Finlandialla vuonna 2020.
Kirjassa eletään sotien jälkeistä 1950-lukua, jossa ollaan jo aloittamassa monin tavoin uudenlaista elämää, mutta sotien muistot yhä kipeinä pinnassa. Kirjassa omaa tarinaansa kertovat Senni, Mikko ja Antti, joiden elämät kuitenkin kietoutuvat tarinan myötä koko ajan lähemmäs ja lähemmäs toisiaan ja lopulta yhteen. Tätä kirjaa lukiessa toivoisi, että voisi lukea sen aina uudelleen ensimmäistä kertaa, jotta kutkuttava tarina olisi vielä vailla loppuratkaisua edessä.
Jos Margaritaan tykästyy, kannattaa tutustua myös Kytömäen muuhun tuotantoon. Aikaisemmin häneltä on julkaistu romaanit Kultarinta ja Kivitasku, jotka ovat Margaritan tapaan myös mittavia tarinoita menneistä vuosikymmenistä ja sukupolvista. Myös esikoisteos Kultarinta oli aikanaan ehdolla Finlandian saajaksi.
Missä kuljimme kerran - Kjell Westö
Kjell Westön teokset ovat kuin vanhoja valokuvia entisajan Helsingistä, niin eläväisinä ne mieleen piirtyvät. Vanha Helsinki tuntuu olevan kirjoissa kuin yksi päähenkilö muiden joukossa. Westön kirjoissa voi myös tyypillisesti uppoutua menneiden sukupolvien ketjuun, niin myös Missä kuljimme kerran -romaanissa.
Missä kuljimme kerran jos jokin sopii itsenäisyyspäivän teemaan, sillä kirja kuljettaa lukijan seuraamaan perheiden värikkäitä kohtaloita 1900-luvun alusta talvisodan kynnykselle. Vaikka vuosikymmenet ovat vaihtuneet, voi Helsinkiä tunteva lukija herkistyä tunnistaessaan tuttuja paikkoja, jotka säilyvät vuosikymmenestä toiseen.
Margaritan tavoin myös Missä kuljimme kerran on palkittu kaunokirjallisuuden Finlandialla - eikä suotta. Westön romaaneissa toistuvat lumoavat sukupolvitarinat, joten kirjailijan tuotantoon on syytä sukeltaa Finlandia-voittajaa syvemminkin.
Rouva C - Minna Rytisalo
Rouva C on fiktiivinen teos, mutta saanut innoituksensa Suomen historian yhden tärkeimmistä naisista, Minna Canthin värikkäästä elämästä.
Kirjaa lukiessaan voi tuntea 1800-luvun havisevan ympärillä. Sen lisäksi, että Rouva C valottaa Suomen historiaa, se avaa myös naisen asemaa työelämässä ja avioliitossa noina aikoina.
Teos etenee kuin huolella laadittu päiväkirja näyttäen Canthin elämästä sekä pieniä, arkisia hetkiä että suuria mullistuksia. Lukijallekin välittyy se ravisteleva tunne, kun Canth hiljalleen heräilee perheenäidin roolinsa ohella siihen uraauurtavaan ja kirjalliseen työhön, jonka me kaikki tänäkin päivänä tunnemme.
Minna Rytisalo on rakastettu kirjailija, jonka esikoisteos Lempi sai myös vuonna 2016 paljon ylistystä.
Maahan viilletty raja - Anne Vuori-Kemilä
Maahan viilletty raja on riipaiseva kuvaus perhesiteistä sota-ajan Suomessa. Varsinkin naisen asema on vielä karu, itsenäisellä äidillä ei ole vielä mitään asemaa ja elantokin on usein hankittava puolison kautta. Siitä huolimatta kirjan naiset ponnistelevat, uskovat parempaan huomiseen ja tekevät lopulta hyvin samankaltaisia ja samaistuttavia asioita kuin ihmiset tänä päivänä, rakastuvat, hoitavat perhettä ja etsivät työtä.
Kirjassa on monta eri kertojaa. Reeta antaa aviottoman lapsensa tiukan taloustilanteen vuoksi sijoitukseen, mutta jääkin katumaan päätöstään. Kun tytär Signe kasvaa, hän ei koekaan enää yhteenkuuluvuutta syntymäperheeseensä. Pysäyttävän kirjasta tekee se, että tarina pohjautuu tosielämän ihmisiin ja tapahtumiin.
Anne Vuori-Kemilä on aikaisemmin kirjoittanut muun muassa teoksen Mustaa jäätä, joka ylsi vuonna 2020 Finlandia-ehdokkaaksi. Maahan viilletty raja on uutuusteos, joka on esimerkiksi kirjastoissa hyvin tiuhaan varattu tällä hetkellä.
Lue myös: Finlandia-palkinnot on jaettu - historia näytti puhuttelevan valitsijoita
Lue myös: Helsingin Kirjamessut nousi Pohjoismaiden suurimmaksi kirjallisuustapahtumaksi - valtava kävijämäärä
Lue myös: Runoilija Edith Södergranista julkaistiin uusi elämäkerta: "Aina uudet sukupolvet haluavat tietää"