Henkistä väkivaltaa kokevat etenkin naiset - THL:n tutkimus paljasti kolme yleisintä muotoa
Terve Suomi -tutkimuksen mukaan nuoret ja keski-ikäiset naiset kokevat muita useammin henkistä ja fyysistä lähi- ja parisuhdeväkivaltaa. Tulosten mukaan viimeisen vuoden aikana fyysistä parisuhdeväkivaltaa on kokenut naisista 2 prosenttia ja miehistä 1,2 prosenttia. Eniten fyysistä väkivaltaa kertoivat kokeneensa 20-39-vuotiaat naiset.
Tutkimuksessa oli mukana kolme henkisen väkivallan muotoa: fyysisellä vahingoittamisella uhkaaminen, nimittely, lannistaminen tai nöyryyttäminen sekä kontrolloiva väkivalta, kuten yhteydenpidon rajoittaminen tai rajoittamisen yritys.
Naisista 5,3 prosenttia ja miehistä 3,4 prosenttia oli kokenut parisuhteessaan vähintään kerran yhtä kysytyistä henkisen väkivallan muodoista viimeisen vuoden aikana.
Eniten kerrottiin lannistamis- tai nöyryyttämistarkoituksessa käytetystä nimittelystä. Toiseksi eniten kerrottiin yhteydenpidon rajoittamisesta esimerkiksi perheenjäseniin, sukulaisiin ja ystäviin.
Henkisen väkivallan tunnistaminen on vaikeaa
Henkistä väkivaltaa on usein vaikeampi tunnistaa kuin fyysistä väkivaltaa.
- Kontrolloivassa väkivallassa on kyse vahingoittavasta vallankäytöstä, jossa toinen ihminen rajoittaa itsemääräämisoikeutta. Rajoittaminen voi liittyä esimerkiksi vapauteen olla yhteydessä sukulaisiin ja ystäviin, töiden tekemiseen tai opiskeluun, sähköpostien ja sometilien käyttöön tai liikkumiseen. Tutkimusten mukaan pakottava kontrolli voi aiheuttaa post-traumaattisia stressioireita ja sosiaalista eristäytymistä ja vähentää avun hakemista, kertoo erikoistutkija Johanna Hietamäki.
Aiempien tutkimusten mukaan kontrollia koetaan enemmän silloin, kun parisuhdeväkivalta on jatkunut pitkään.
Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu, että tarve pakottavan kontrollin kriminalisoinnille selvitetään. Kansainvälisesti näin on tehty esimerkiksi Englannissa.
Lue myös: Seksuaalinen väkivalta parisuhteessa jatkui vuosia - "Tein paljon miellyttääkseni toista"
Lue myös: Onko suhteessanne henkistä väkivaltaa? Merkit, jotka kertovat siitä, ettei suhdetta kannata jatkaa
Lähde: THL