Kuva: Shutterstock

Suomalaisten rahapeliongelmat ovat lisääntyneet - silti entistä harvempi pelaa, kertoo THL

27.02.2024 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

THL:n tutkimuksen mukaan vuonna 2023 kohtalaisen riskin tai ongelmapelaamisen tasolla pelasi 4,2 prosenttia vastaajista.

Rahapelaaminen kohtalaisen riskin tai ongelmapelaamisen tasolla on lisääntynyt, ilmenee THL:n tekemästä Suomalaisten rahapelaaminen -väestötutkimuksesta.

Tulosten mukaan viime vuonna kohtalaisen riskin tai ongelmapelaamisen tasolla pelasi 4,2 prosenttia vastaajista. Väestötasolla tämä tarkoittaa noin 151 000 henkilöä.

Peliongelmat ovat selvästi yleisempiä miehillä kuin naisilla.

- Nyt tarvitaan entistä vahvempia toimia, joilla saadaan vakavuudeltaan erilaiset rahapeliongelmat vähenemään. Hallitusohjelmaan kirjattu rahapelijärjestelmän uudistus yksinoikeusjärjestelmästä lisenssijärjestelmään siirtymiseksi on syytä valmistella huolella. Uudistus tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi rajoittaa rahapelien markkinointia ja asettaa pelaajille pakollisia kattavia kulutusrajoja, toteaa tutkija Tanja Grönroos.

Vaikka peliongelmat ovat lisääntyneet, on pelaaminen yleisesti vähentynyt. Suomalaisista 70 prosenttia on pelannut rahapelejä 12 viime kuukauden aikana. Vuonna 2019 vastaava lukema oli 78 prosenttia.

Suomalaisten keskuudessa suosituimmat pelityypit ovat edelleen Veikkauksen tarjoamat pelit, kuten lotto ja jokeri, arpapelit sekä raha-automaattipelit muualla kuin kasinolla. 

Suomalaisten rahapelaaminen -väestötutkimus on toteutettu vuodesta 2007 alkaen neljän vuoden välein. Vuoden 2023 tutkimukseen osallistui 5 977 Manner-Suomessa asuvaa 15–74-vuotiasta. Aineisto kerättiin verkko- ja postikyselyllä, jonka lisäksi osa aineistosta kerättiin puhelinhaastatteluilla.

Lue myös: Onko lapsen peliharrastus pahasta? Kirjailija-muusikko Marko Annala näkee pelaamisen hyvät puolet

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat