Poliisi varoittaa törkeästä kiristyksestä sosiaalisessa mediassa - ethän maksa kiristäjille rahaa
Viime viikkojen aikana poliisin tietoon on tullut Itä-Suomessa tapauksia, joissa intiimeillä kuvilla tai videoilla on ryhdytty kiristämään uhreja.
Itä-Suomen rikoskomisario Juha Leinonen kertoo tiedotteessa, miten suurimmassa osassa tapauksista asianomistaja sekä uhri ovat tutustuneet toisiinsa sosiaalisen median alustalla tai treffipalvelussa. Tutustumisen edetessä on saatettu vaihtaa myös intiimejä kuvia.
- Lähes kaikissa tapauksissa asianomistaja on tutustunut jollakin sosiaalisen median alustalla tai treffipalvelussa toiseen henkilöön. Tutustumisen edetessä on asianomistajat lähettäneet vastapuolelle intiimejä kuvia tai videoita. Yhdessä tapauksessa vastapuoli oli nauhoittanut keskinäisen videopuhelun, jonka aikana asianomistaja oli esitellyt intiimejä paikkojaan, Leinonen kommentoi tiedotteessa.
Tämän myötä vastapuoli on uhkaillut kuvien levittämisestä eteenpäin, ellei uhri maksa korvauksia.
- Sittemmin vastapuoli on uhannut julkaista haltuun saamansa materiaalin lähettäjän sosiaalisen median kanavilla, ellei hänelle makseta rahaa tai hankita esimerkiksi ostokortteja pelialustoille, Leinonen jatkaa.
Yhdessä tapauksessa uhri ei ollut edes lähettänyt paljastavia videoita, vaan videot oli luotu oletettavasti tekoälyn avulla. Uhrin kasvot oli liitetty johonkin aikaisemmin kuvattuun videoon, jossa uhri ei todellisuudessa esiintynyt. Muokatun videon avulla on yritetty kiristää uhrilta rahaa videon julkaisun uhalla. Kiristäjä uhkasi jakaa materiaalia uhrin ystäville, seuraajille, vanhemmille, työpaikoille ja esimerkiksi kouluun.
Osa kiristyksen kohteeksi joutuneista ihmineistä on erehtynyt maksamaan kiristäjille pyydettyjä rahasummia. Summat ovat vaihdelleet kympistä jopa yli tuhanteen euroon.
Poliisi muistuttaa, että arkaluontoisten kuvien sekä videoiden jakaminen sosiaalisessa mediassa sisältää aina riskejä joutua kiristyksen uhriksi. Myös videoyhteydellä arkaluontoisen materiaalin esittelyssä on riskinsä, koska puhelut pystytään nauhoittamaan. Usein nettituttavuus on myös paljastunut ihan eri henkilöksi kuin hän on alussa väittänyt olevansa.
Kiristäjille ei kannata maksaa
Leinonen ohjeistaa tekemään rikosilmoituksen heti, jos olet joutunut kiristyksen kohteeksi.
- Mikäli olet joutunut tällaisen kiristyksen kohteeksi, niin tee asiasta rikosilmoitus poliisille. Kiristäjälle ei ole järkevää maksaa, koska se ei takaa sitä, että hän jättäisi julkaisematta hallussaan olevaa materiaalia tai, että hän lopettaisi rahan kiristämisen, Leinonen muistuttaa.
Tutkintaa vaikeuttaa erityisesti myös se, että useissa tilanteissa kiristäjä toimii ulkomailta käsin eikä oikeastaan koskaan omalla nimellään tai kuvallaan.
Lue myös: Poliisi teki huolestuttavan havainnon kuljettajien matkapuhelinten käytöstä
Lue myös: Yle: Suojelupoliisi varoittaa Tiktokista - käyttäjien tietoja voi vuotaa
Lue myös: Tältä uusi ajokortti näyttää
Lähde: Poliisi