Kuva: Shutterstock

Revontulia voi nähdä viikonloppuna koko Suomessa

10.05.2024 16:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Viime päivinä auringossa on tapahtunut useita voimakkaita roihupurkauksia.

Revontulien todennäköisyys on kahtena seuraavana yönä korkea koko Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitos. Syynä ovat auringossa viime päivinä tapahtuneet roihupurkaukset. 

"Viime päivinä auringossa on tapahtunut useita voimakkaita roihupurkauksia ja näihin liittyen viikonloppuna näyttää Maahan olevan osumassa vähintään 4 koronan massapurkausta. Ensimmäinen massapurkaus osunee jo ensi yönä ja saattaa aiheuttaa voimakkaan geomagneettisen myrskyn", tiedotteessa todetaan.

Roihupurkaukset ovat Auringon pinnan yläpuolella sotkuiseen magneettikenttään varastoitunutta energiaa, joka vapautuu räjähdysmäisesti muutaman minuutin ajan. 

Todennäköisintä on nähdä revontulia perjantain ja lauantain välisenä yönä sekä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Sääkin on tällä hetkellä otollinen revontulien katseluun valoisien öiden ansiosta. 

"Viikonloppuna revontulia näkyy todennäköisesti koko Suomessa. Viimeisin voimakas roihupurkaus tapahtui tunti sitten mutta näitä synnyttävä auringonpilkkualue on jo kiertynyt pois auringon keskilinjalta joten mahdollinen massapurkaus vain hipaissee Maata sunnuntaina tai maanantaina."

Lue myös: Foreca: Lämpöennätys paukkui, mutta nyt kylmenee rajusti - lumisateet yhä mahdollisia etelässäkin

Lue myös: Viime päivinä on ihasteltu revontulia - tiesitkö, mistä erikoinen ilmiö taivaalla johtuu?

Lue myös: Miltä revontulet näyttävät avaruudesta käsin? Katso vaikuttava video

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat