Kuva: Shutterstock

Ruokavirastolta tärkeä muistutus kesäleipureille

29.05.2024 20:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Ulkomaisissa pakastemarjoissa piilee useita riskejä, jos niitä ei kuumenna huolella.

Kesä on suosittua juhla-aikaa, jolloin juhlitaan niin koulujen päättymistä kuin valmistujaisia. Monet leipovat juhliin ja käyttävät leipomisessa ulkomaalaisia pakastusmarjoja. Ruokavirasto on jakanut Facebook-tilillään tärkeän muistutuksen; ulkomaisia pakastemarjoja ei saa tarjoilla kuumentamatta. 

"Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.", Ruokavirasto muistuttaa julkaisussaan.

Kuluttajia ja elintarvikealan toimijoita kehotetaan tarkistamaan hankkimiensa pakastemarjojen alkuperä ja nauttimaan ruokamyrkytysten välttämiseksi ulkomaiset marjat vasta riittävän kuumentamisen jälkeen. .

"Tuoreita marjoja ja kotimaisia pakastettuja marjoja ei tarvitse kuumentaa.", Ruokaviraston kommentissa todetaan. 

Hedelmien ja suklaan lisäksi koristeluun voi käyttää esimerkiksi tuoreita marjoja, joita kuumennussuositus ei koske.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ruokaviraston mukaan eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden alkulähteeksi epäillään ulkomaisia pakastevadelmia. Lisäksi Hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013-2014

Virukset voivat tarttua marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Marjojen pakastaminen säilyttää myös bakteerit ja virukset hengissä ja tartuntakykyisinä.

Lue myös: Miksi maito aiheuttaa vatsaoireita vain Suomessa, mutta ei ulkomailla reissatessa? Asiantuntija vastaa

Lue myös: Niin sanottu sokerivero nostaa kannatustaan - kohottaisi epäterveellisten herkkujen hintaa

Lähde: Ruokavirasto

Kilpailut

Uusimmat