Kuva: Shutterstock

Salama on Suomen vaarallisimpia sääilmiöitä - Ilmatieteen laitoksen ukkostutkijan vinkit suojautumiseen

05.06.2024 12:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Ilmatieteen laitos kertoi aiemmin tänään julkaistussa tiedotteessaan toukokuun ja alkavan kesäkuun ukkostilastoista. Luvut ovat runsaita, mutteivät poikkeuksellisia.

Toukokuun lopussa hellineet helteet loivat ukkosille suotuisat olosuhteet. Toukokuun aikana Suomessa havaittiin noin 22 400 maasalamaa ympäri Suomea. Määrä on yli kolmesti enemmän kuin vuosien 1991-2020 ilmastollisen ajanjakson keskiarvo.

Toukokuun ukkosennätys on vuodelta 1963. Tällöin havaittiin 38 000 maasalamaa. Keskimäärin toukokuussa havaitaan yli 20 000 maasalamaa kerran kymmenessä vuodessa. Määrä on harvinainen, mutta ei poikkeuksellinen.

Kesäkuun aikana on paikannettu jo yli 35 000 maasalamaa. Kesäkuun keskimääräinen maasalamamäärä 25 100 on siis selkeästi ylitetty.

Tiedotteessa muistutetaan salaman olevan Suomen vaarallisimpia sääilmiöitä. Ilmatieteen laitos kertoikin perussääntöjä ukkoselta suojautumiseen.

Ukonilmalla on suositeltavaa pysyä sisätiloissa. On hyvä pitää etäisyyttä esineisiin, joilla on yhteys talon ulkopuolelle. Myös sähkölaitteet kannattaa irrottaa pistokkeista. Tällä suojaat ne virtapiikiltä.

Mikäli olet ukkosen sattuessa autossa, kannattaa pysyä koslan kyydissä. Auton metallinen rakenne suojaa salaman virralta ohjaamalla sen maahan. Auton sisällä on suotavaa välttää sen metalliosiin koskemista.

Ukkosen aikana aukeat alueet ovat vaarallisia. Etenkin uidessa ukkosen suhteen kannattaa olla tarkkana. Salaman sähkö kulkee vedessä laajalle, joten ukkostaessa on syytä rantautua ja pitää välimatkaa vesirajaan.

Mikäli ympärillä ei ole suojaksi rakennusta tai autoa, Ilmatieteen laitoksen ukkostutkija Terhi Laurila opastaa kyykistymään ison puun korkeutta vastaavalle etäisyydelle.

"Ei suoraan puun alle tai aukealle"; Laurila muistuttaa tiedotteessa.

Lue myös: Monet suomalaiset pelkäävät ukkosta, kertovat nyt miksi - "Salama poltti saunarakennuksen"

Lue myös: Poikkeuksellinen myrsky riepottelee suomalaisten suosikkikohdetta

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat