Kuva: Shutterstock

Juhannusliikenteessä menehtyy ja loukkaantuu ihmisiä tavallista enemmän - nämä ovat pahimmat vaaratekijät

19.06.2024 22:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Poliisi kehottaa varoivaisuuteen niin maalla kuin vesilläkin.

Juhannuksena liikenteessä menehtyy ja loukkaantuu tavallista enemmän ihmisiä, ja juhannusviikon perjantaina ylitetään lähes poikkeuksetta maan keskiarvo näissä luvuissa. Monet lauantaille tilastoidut onnettomuudet ovat todellisuudessa tapahtuneet perjantai-iltana tai perjantaiyönä, mutta puolen yön jälkeen tapahtuneet onnettomuudet kirjataan virallisesti lauantaille. Yksi onnettomuuksia aiheuttava syy on perinteisesti alkoholi. 

Poliisin tiedotteessa kerrotaan, että juhannusliikenteessä rattijuoppojen määrä on valitettavasti lähes kolminkertainen alkutalven vastaavan pituiseen aikaan verrattuna. Jos alkoholin kanssa tulee läträttyä juhannuksena monta päivää, voi ymmärrys omasta ajokunnosta heikentyä. 

- Epävarmoissa tapauksissa kannattaa siirtää matkalle lähtöä suosiolla siten, että välissä on kokonainen selvä päivä, neuvoo Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista. 

Poliisin mukaan usein onnettomuusautoissa on mukana useampia ihmisiä, pääasiassa nuoria. Onnettomuuksia aiheuttavat myös muun muassa suuri liikennemäärä, liikkuminen vieraissa paikoissa, ylinopeus sekä liian suuri tilannenopeus. 

- Suuri osa juhannuksen onnettomuuksista on seurausta ylinopeudesta tai liian suuresta tilannenopeudesta.

- Vaaraa lisäävät uhkarohkeat ohitukset ja alkoholijuomien käyttäjät. Pahimmat ylinopeudet ajetaan hiljaisina aamuyön tunteina. Kesällä liikenteessä on talviaikaan nähden enemmän kaiken tasoisia kuljettajia, Pahkin sanoo.    

Juhannuksena kannattaa varautua siis vilkkaaseen liikenteeseen ja erityiseen varovaisuuteen. Menoliikenteen arvioidaan olevan vilkkaimmillaan torstaina 20. kesäkuuta, mutta myös perjantaina aamupäivällä liikennettä on odotettavasti tavallista enemmän.

Myös vesillä oltava tarkkana

Poliisi valvoo juhannuksena myös vesillä vähentääkseen ruorijuopumuksia ja lisätäkseen pelastusliivien käyttöä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana vesillä on hukkunut vuosittain keskimäärin 142 henkeä. 

- Veneilyonnettomuuksissa lähes kaikki hukkuneet olisivat pelastuneet, mikäli olisivat käyttäneet pelastusliivejä ja olleet selvin päin, Petri Pahkin sanoo. 

- Vinkit juhannusta vesillä viettäville ovat samat kuin aina vesille lähdettäessä. Liivit päälle ja korkki kiinni vesillä! Ja lisätään luetteloon vielä huolellisuus, varovaisuus ja muiden vesilläliikkujien huomioiminen! Muistetaan myös vesikulkuneuvon päällikön velvollisuus huolehtia kulkuneuvossa mukana olevien varusteista ja turvallisuudesta, Pahkin lisää.        

Lue myös: Milloin juhannusliikenne on vilkkaimmillaan? Katso Fintrafficin ennuste

Lue myös: Jatkuuko kolea ja kostea sää? Forecan kuukausiennuste antaa jo osviittaa heinäkuusta

Lue myös: Juhannuksen 2024 rakkaushoroskooppi - vanhoja heiloja, konflikteja vai kesäromanssi?

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat