Kuva: Shutterstock

Linnut eivät viserrä kuin aiemmin - takatalvet rokottavat Suomen pikkulintuja

27.06.2024 22:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Suomen lintukannat ovat rajun myllerryksen keskellä.

Viimekeväinen takatalvi teki hallaa Suomen lintukannalle. Luonnontieteellisen keskusmuseon ja lintuharrastajajärjestö Birdlifen mukaan tämän kesän pesimälintuhavainnoissa havaittiin yleisimpien lintujen määrän olevan tavallista vähäisempi. 

Suomen yleisimpien lintulajien, kuten esimerkiksi laulu- ja räkättirastaan, punarinnan ja töyhtöhyypän pesimäkanta oli noin neljännesosan pienempi viime kesään verrattuna. Punarintoja oli Suomessa viimeksi näin vähän 80-luvulla. Myös keltavästäräkit, räystäspääskyt, kivitaskut ja pikkulepinkäiset ovat vähenemässä huolestuttavaa tahtia. 

- Varhaisten muuttajien vähyys johtuu todennäköisesti kevään poikkeuksellisista säistä. Huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa koettujen runsaslumisten takatalvien aikaan moni muuttolintu oli ehtinyt saapua Suomeen ja jopa aloittaa pesintänsä. Lumiset olosuhteet johtivat niin aikuisten lintujen korkeaan kuolleisuuteen kuin pesintöjen epäonnistumiseen, kertoo yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Normaalisti takatalvet aiheuttavat vain tilapäistä tappiota lintuhavaintoihin.  Lintuharrastajien toteuttamien pesimälintulaskentojen tulokset kertovat, että useat, normaalisti runsaslukuiset pesimälinnut ovat olleet vähenemään päin jo pidemmän aikaa.

- Punarinnan ja räkättirastaan ohella Suomen kymmenen runsaimman lintulajin joukkoon kuuluvien pajulinnun, peipon, vihervarpusen ja harmaasiepon kannat olivat tänä kesänä alhaisimpia koko 2000-luvulla. Yhteenlaskettuna näiden lajien väheneminen tarkoittaa noin 7,5 miljoonan pesivän lintuparin katoamista Suomesta parissa vuosikymmenessä, kertoo suojeluasiantuntija Tero Toivanen BirdLife Suomesta.

Ilmastonmuutoksen ja ihmisen aiheuttaman elinympäristöjen köyhtymisen myötä lintukannat muuttuvat ja moni eteläinen lintulaji yleistyy Suomessa. Esimerkiksi tiltaltteja, musta- ja kulorastaita, mustapääkerttuja ja sepelkyyhkyjä havaittiin kuitenkin enemmän kuin koskaan.

Lue myös: Puriko lemmikkiä kyy, tuliko ulkoilessa haava? FirstVetin vinkit kesähaavereiden ensiapuun

Lue myös: Oletko kuullut salmiakkikissoista? Tutkijat löysivät Suomesta uuden erikoisuuden

Lähde: Birdlife

Kilpailut

Uusimmat