Kuva: Shutterstock

Jätevesitutkimus paljasti uutta tietoa huumeiden käyttömääristä Suomessa

29.06.2024 09:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Nyt tehty jätevesitutkimus kattaa jopa 60 prosenttia väestöstä Suomessa.

THL:n uudesta jätevesitutkimuksesta selviää, että huumeidenkäyttö lisääntyy yhä.

Esimerkiksi aikaisemmin pääkaupunkiseudulla suositun kokaiinin käyttö näyttää jätevesitutkimuksissa lisääntyvän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kokaiinin käyttö on ollut jo pitkään nousujohteista Suomessa. Käyttö painottuu jätevesitutkimusten mukaan selvästi viikonloppuihin, mikä kertoo satunnaiskäytön yleistymisestä. Käyttömäärät ovat kuitenkin THL:n mukaan monissa kaupungeissa jopa historiallisen korkealla.

- Kokaiinin käytön leviäminen koko maahan on jatkumoa jo pitkään jatkuneeseen kokaiinin käytön lisääntymiseen Suomessa. Viikonloppuihin painottuva kokaiinin käyttö viittaa satunnaiskäytön lisääntymiseen erityisesti muutamissa suurimmissa keskuskaupungeissa, kommentoi THL:n oikeustoksikologian tiimipäällikkö Teemu Gunnar.

Samoin amfetamiinin käytön lisääntyminen näkyy jätevesitutkimuksissa monissa kaupungeissa. Toisaalta jokseenkin yllättävää on se, että Helsingissä puolestaan luku on pysynyt matalammalla kuin vuonna 2020, jolloin käyttö näytti olivan yleisintä. Useissa muissa kaupungeissa amfetamiinin käyttömäärät ovat kuitenkin kasvaneet merkittävästi sitten edellisen vastaavan tutkimuksen vuodelta 2022. 

- Amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa nousseet vuosien 2021 ja 2022 vähenemisen jälkeen korkeammalle kuin koskaan. Käytössä on kuitenkin alueellisia eroja, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla käyttömäärät ovat edelleen huippuvuotta 2020 matalammalla tasolla, kommentoi kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä.

Jätevesitutkimus on laaja ja kattaa noin 60 prosenttia Suomen koko väestöstä. Valtakunnallisessa jätevesiseurannassa tutkittiin 29 Suomen kaupunkia lähialueineen viikon jokaisena päivänä.

Lue myös: Nuorten huumekuolemissa korostuvat usein kaksi asiaa, kertoo OTKES

Lue myös: "Huumetilanne on jo pitkään huonontunut" - THL:n mukaan huumeet ovat Suomessa yhä näkyvämpi ilmiö

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat