Kuva: Shutterstock

Varaudu odottamaan muuttoilmoitusta tehdessä – Digi- ja väestötietovirasto kertoo HS:lle pitkistä jonoista

04.07.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Jonojen purkaminen voi mennä syksyyn saakka.

Muuttoilmoitusten käsittely on tällä hetkellä ruuhkautunut. Oman ilmoituksensa käsittelyä saattaa joutua odottamaan jopa viikkoja.

Digi- ja väestötietoviraston (DVV) erityisasiantuntija Matti Mäkäräinen kommentoi Helsingin Sanomille, että jonot voivat parhaillaan venyä jopa viiden viikon mittaisiksi. Normaalitilanteessa käsittelyaika olisi yleensä korkeintaan kaksi viikkoa.

Syynä palveluiden ruuhkautumiseen on kesäaika, jolloin jonot ovat muuttosesongin myötä muutoinkin yleensä tavanomaista pidempiä, mutta myös hallituksen tekemät säästöt. DVV:ssä on säästöjen myötä jouduttu vähentämään resursseja muuttoilmoitusten käsittelyssä, eikä esimerkiksi eläköityvien työntekijöiden tilalle ole välttämättä rekrytoitu uusia.

- Valtionhallinnon säästötarpeet tulivat keväällä nopeammassa aikataulussa kuin arveltiin, ja ne heijastuvat myös meihin, Mäkäräinen kommentoi Helsingin Sanomille.

Jos osoitteen päivittyminen myöhästyy, voi moni arkinen asia hankaloitua yllättävästi. Osoitteen päivittymisellä voi olla vaikutusta muun muassa verotukseen, äänestysalueeseen ja sosiaali- sekä terveyspalveluihin.

Helpotusta tulossa

Mäkäräinen kertoo, että jonot saattavat pysyä poikkeuksellisen pitkinä vielä jonkin aikaa, sillä myös elo- ja syyskuu ovat vilkkaita muuttokuukausia, eikä jonoja välttämättä ehditä purkaa.

Lopullinen tilanne ei kuitenkaan ole, sillä muuttoilmoitusten käsittelyjärjestelmässä ollaan Mäkäräisen mukaan ottamassa käyttöön uudistus, jonka myötä automaatio lisääntyy käsittelyprosessissa. Se voi tuoda helpotusta ruuhkautumiseen, ja todennäköisesti enää ensi kesänä jonot eivät pääse sen myötä kasvamaan niin pitkiksi.

Lue myös: Muutto tulossa? 10 asiaa, jotka muuttajan kannattaa laittaa muistilistalle

Lue myös: Ennätysmäärä ihmisiä muutti Suomeen viime vuonna - katso mistä muutettiin eniten

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat