Kuva: Shutterstock

Kaksi kolmesta suomalaisesta ostaisi lääkkeensä ruokakaupasta - taloushuolet näkyvät apteekeissa

08.07.2024 16:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

S-ryhmän tuoreesta kyselystä käy esimerkiksi ilmi, että Suomessa lääkkeitä pidetään liian kalliina.

S-ryhmän tuoreeseen asiakaskyselyyn vastanneista 65 prosenttia olisi kiinnostunut ostamaan lääkkeitä ruokakaupasta.

Kyselyssä näkyi tarve lievempien lääkkeiden paremmalle saatavuudelle. Vastanneista jopa 90 prosenttia kaipasi kaupan hyllyyn särkylääkettä. Tämän jälkeen toivotuimpia olivat flunssa- ja vatsalääkkeet, allergialääkket sekä lasten kipu- ja kuumelääkkeet.

Vaikka suomalaiset ovat yleisesti tyytyväisiä lähiapteekkinsa palveluihin, kyselyssä esiintyy myös kritiikkiä.

- Yli puolet (52 %) vastaajista on joutunut luopumaan lääkkeiden ostoaikeista, koska apteekki onkin ollut kiinni. Samoin 63 % vastaajista kertoo olleensa tilanteessa, jossa hänen tarvitsemansa lääke tai tuote on ollut ostohetkellä loppu, SOK:n suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo kyselyn tuloksista.

Myös rahalliset huolet näkyvät lääkeostoksilla. 16 prosenttia kyselyyn vastanneista on joutunut korkean hinnan vuoksi jättämään lääkkeen ostamatta. Vastaajista 23 prosenttia taas on joutunut tästä syystä siirtämään lääkkeen hankkimista myöhemmäksi.

Vastaajista 72 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että lääkkeet ovat kalliita. Tämä näkyy myös Copenhagen Economicsin viime syksynä totetuttamassa hintavertailussa.

- [Kyseisessä hintavertailussa] todettiin, että itsehoitolääkkeet ovat Ruotsissa keskimäärin 37 prosenttia halvempia kuin Suomessa, ruotsalaisapteekkien verkkokauppoihin verrattuna hintaero on 48 prosenttia, Lyytikäinen kertoo.

Itsehoitolääkkeiden myynti onkin vapautettu niin Ruotsissa, kuin Norjassa ja Tanskassakin.

Mallia voitaisiin ottaa muista pohjoismaista

Tällä hetkellä Suomessa ainostaan proviisori voi omistaa apteekin. Kyselyyn vastanneista 74 prosenttia oli kuitenkin sitä mieltä, että apteekin perustaminen tulisi sallia kaikille toimijoille, jotka täyttävät lain sille asettamat vaatimukset. Lyytikäisen mielestä omistuksen rajaaminen herättääkin usein kummastusta.

- Eihän sairaaloidenkaan omistusta ole rajattu vain lääkäreille.

Julkisen talouden tilanne edellyttäisi toimia myös apteekkisektorilla. Ruotsin mallista voisikin olla hyötyä myös Suomen taloudelle.

- Kaupan liiton teettämien laskelmien mukaan tehokas, Ruotsin mallin mukainen lääkkeiden vähittäismyyntijärjestelmä olisi noin 250 miljoonaa euroa nykyistä kustannustehokkaampi, Lyytikäinen toteaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön vuoden 2020 vertailussa Suomen järjestelmä todettiinkin kalliiksi muihin pohjoismaihin verrattuna. Myös siinä säästöpotentiaalia nähtiin satoja miljoonia euroja.

Kesäkuussa toteutettuun asiakaskyselyyn vastasi 1500 S-ryhmän asiakasomistajaa eri puolilta Suomea.

Lue myös: Ruoan hinta on kääntynyt laskuun päivittäistavarakaupoissa - myyty määrä taas kasvoi

Lue myös: Yksityisten lääkäripalveluiden hinnoissa merkittäviä eroja alueittain - palvelut kallistuneet

Lue myös: Huvipuistojen rannekkeiden hinnat ovat nousseet roimasti - katso vuoden 2024 hinnat

Lähde: S-ryhmä

Kilpailut

Uusimmat