Kuva: Shutterstock

Haluatko käyttää vähemmän rahaa? Tutkimus osoitti selvän eron kortti- ja käteismaksamisen välillä

16.07.2024 21:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kaikki tutkimukset asiasta näyttävät samansuuntaisilta.

Australiassa Adelaiden yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että ihmiset käyttäytyvät hieman eri tavoin maksaessaan käteisellä kuin jos he maksaisivat kortilla.

Australialaistutkimuksessa vertailtiin yhteensä jopa 71 tutkimusta, jotka oli tehty 17 eri maassa käyttäen jopa 11 000 osallistujan tietoja, ja kaikki tutkimukset kertoivat samaa tulosta. Kortilla maksettaessa ihmiset kuluttavat helpommin ja enemmän kuin käteisellä maksettaessa.

Syy tähän voi löytyä psykologiasta. Kortilla maksettaessa päähän ei synny ikään kuin kuvaa rahan kulumisesta, mikä voi tehdä ostopäätöksestä hövelimmän.

- Käyttäesään käteistä ihmiset fyysisesti laskevat ja ojentavat setelit ja kolikot, mikä tekee kulutustapahtumasta silmiinpistävämmän. Jos mitään ei fyysisesti ojenneta, on helppoa kadottaa taju siitä, kuinka paljon on käyttänyt, kommentoi tutkimusta johtanut Lachlan Schomburgk Adelaiden yliopistosta.

Ilmiö vaatii kuitenkin yhä lisää tutkimuksia, sillä maksaminen on alati muutoksessa. Esimerkiksi markkinoille tulleet luotto-ominaisuutta tarjoavat maksutavat voivat muuttaa käyttäytymistä vielä suuntaan tai toiseen, mistä ei vielä tiedetä tarpeeksi. 

Lue myös: Tulojen ja menojen hallinta on tutkimuksen mukaan suomalaisille yhä vaikeampaa: "Tilanne tuntuu huononevan"

Lue myös: Suomalaisten taloudellisessa luottamuksessa tapahtui historiallinen muutos

Lähde: The University of Adelaide

Kilpailut

Uusimmat