Kuva: Shutterstock

Varo, jos saat tällaisen viestin - Poliisi varoittaa ovelista petoksista, yksi epäilty vangittu

19.07.2024 14:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Niin sanotut Hei äiti -huijaukset ovat jälleen lisääntyneet.

Poliisi varoittaa lisääntyneistä Hei äiti -huijauksista. Kyseisissä huijauksissa uhrille lähetetään tekstiviesti, jonka lähettäjä väittää olevansa uhrin lapsi tai muu läheinen, jolla on uusi numero.

Keskustelua pyydetään jatkamaan Whatsapp-sovelluksessa, johon viestissä on linkki. Keskustelun edetessä uhria pyydetään maksamaan "läheisen" laskuja, sillä väitetyn läheisen puhelin ei toimi, esimerkiksi vessanpönttöön putoamisen takia.

Laskut ovat summaltaan muutamia tuhansia euroja. Poliisin mukaan laskujen summat eivät ole suuria, mikä altistaa uhrit menettämään rahansa huijareille. Uhrin taloudelliset menetykset voivat kuitenkin olla suuria.

Hei äiti -petoksista epäilty henkilö on vangittu todennäjöisin syin epäiltynä törkeään petokseen, petokseen sekä petoksen yritykseen.

Toimi näin, jos saat epäilyttävän viestin:

Mikäli saat läheiseltäsi ilmoituksen uudesta numerosta, kannattaa sen paikkansa pitävyys varmistaa esimerksi soittamalla läheisen aiempaan numeroon, tai muuten olemaan yhteydessä läheiseen. Mikäli läheisesi vastaa aiemmasta numerosta, kyseessä on mitä todennnäköisimmin huijausyritys.

Poliisi ei myöskään suosittele avaamaan tekstiviestitse tulleita linkkejä. Usein myös viranomaisten nimissä lähetetään huijausviestejä, joilla pyritään linkin kautta kalastelemaan pankkitietoja.

Mikäli joudut huijauksen tai sen yrityksen uhriksi, kannattaa siitä tehdä rikosilmoitus. Tämä mahdollistaa rikosten sarjoittamisen - usein samojen tekijöiden kontolle.

Lue myös: Somessa leviää joukkoliikenteen lippuhuijaus - älä klikkaa tätä linkkiä

Lue myös: Varo näitä viestejä - Traficom tiedottaa käyttäjätilien kalastelusta

Lähde. Poliisi

Kilpailut

Uusimmat