Kuva: AOP

Helsingin ydinkeskustasta on hävinnyt 137 liikettä alle viidessä vuodessa: 'Tilanne on haastava'

24.07.2024 19:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Helsingin ydinkeskustassa ei asioi enää yhtä paljon ihmisiä kuin ennen.

Helsingin ydinkeskustassa on viidennes vähemmän vähittäiskaupan toimipisteitä kuin vuonna 2019, kertoo Helsingin seudun kauppakamari.

Vähittäiskauppojen liikevaihto ei ole noussut vuotta 2020, eli koronapandemiaa edeltävälle tasolle vuoden 2023 loppuun mennessä, ilmenee Helsingin seudun kauppakamarin selvityksestä. Selvitys perustuu Tilastokeskuksen lukuihin ja sen on tehnyt Kaupunkitutkimus TA Oy. Helsingin ydinkeskustalla tarkoitetaan postinumeroaluetta 00100.

Helsingin ulommalla keskustavyöhykkeellä vähittäiskauppojen liikevaihto sen sijaan on kasvanut 2020-luvun koronapandemiasta huolimatta. Kalasatamassa vuonna 2018 avattu kauppakeskus Redi vaikutti positiivisesti kaupan kasvuun. Ydinkeskustan osuus koko Helsingin seudun vähittäiskaupan liikevaihdosta on kuitenkin laskenut vakaasti viime vuosikymmenen alkupuolelta. 

- Vähittäiskaupan tilanne ydinkeskustassa on haastava. Viime vuonna Helsingin ydinkeskustassa oli vähittäiskaupan toimipaikkoja eli liikkeitä viidennes vähemmän kuin vuonna 2019. Ydinkeskustasta on vuoden 2019 jälkeen hävinnyt 137 vähittäiskaupan toimipistettä, ja niiden mukana yritykset ovat menettäneet noin 200 miljoonan liikevaihdon, kertoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen.

Lahtisen mielestä ydinkeskusta tarvitsisi monipuolisen palvelu- ja toimialarakenteen kukoistaakseen.

- Monipuolinen palvelu- ja toimialarakenne edellyttää sitä, että ydinkeskustan alueella asioivien määrä kasvaa. Keskustan autosaavutettavuuden kehittäminen joukkoliikenneyhteyksien parantamisen ohella on yksi tärkeä keino huolehtia tarvittavista asiakasvirroista.

Lue myös: Tietyt alueet koetaan joukkoliikenteessä muita turvattomammiksi

Lue myös: Suomi ei ole enää yhtä houkutteleva ulkomailta muuttaville - tulos romahti viime vuodesta

Lue myös: Maailman älykkäimmät kaupungit on valittu - Helsinki kymmenen parhaan joukossa

Lähde: Helsingin seudun kauppakamari

Kilpailut

Uusimmat