Kuva: Shutterstock

Vankeuteen ja yhdyskuntapalveluun tuomittujen määrät kasvussa - eräissä rikoksissa kuitenkin laskua

30.07.2024 19:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Vankeja oli viime vuonna keskimäärin 90 enemmän, kuin vuonna 2022. Rangaistusten pituudet olivat kuitenkin edellisvuotta lyhyempiä.

Vankien määrissä on havaittavissa nousua jo toista vuotta. Asia selviää Rikosseuraamuslaitoksen vuoden 2023 tilastopaketista.

Keskimääräinen päivittäinen vankimäärä oli viime vuonna 90 vankia enemmän, kuin vuonna 2022. Yhteensä vankiloihin tuli vajaat 6 500 vankia, kun vuotta aiemmin luku oli lähes 500 vankia vähemmän.

Nousua näkyi myös yhdyskuntaseuraamusta suorittavien määrässä, joiden päivittäinen keskimäärä nousi kahdeksan prosenttia vuosien 2022 ja 2023 välillä. Erääksi vaikuttavaksi tekijäksi arvioidaan asiakasprosessien ruuhkautumista.

Myös ehdollista vankeutta suorittavien keskimäärä nousi kahdeksan prosenttia.

Ensikertalaisten vankien osuus on noussut kymmenen vuoden aikana kuusi prosenttia. Ulkomaalaisten osuus vangeista oli keskimäärin 18 prosenttia. Alle 21-vuotiaiden osuus oli 3,5 prosenttia. 

Vankeusrangaistusten pituudet olivat kuitenkin edellisvuotta pienempiä. Vapautuneista vangeista nelisenkymmentä prosenttia istui enintään kolme kuukautta. Keskimäärin vankilassa vietettiin 11 kuukautta.

Väkivaltarikokset laskussa, silti niistä eniten vankeustuomioita

Kaikkiaan yleisin päärikos oli liikennejuopumus, josta tuomittujen osuus oli 41 %. Toiseksi yleisin päärikos oli henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset, joiden osuus oli 38 %. Valvontaan, eli ns. jalkapantarangaistukseen, tuomituilla yleisin päärikos oli omaisuusrikos (32 %).

Tilastoissa on myös positiivista luettavaa, sillä väkivaltarikoksiin tuomittujen määrä on laskenut seitsemän prosenttiyksikköä kymmenen vuoden aikana. Se oli silti vankeusrangaistusta suorittavilla yleisin päärikos - sen takia vankeusvangeista istui 34 %.

Muita yleisimpiä vankeuteen johtaneita rikoksia olivat huumausainerikokset (noin 20 %), ryöstöt (12 %) sekä seksuaalirikokset, joista tuomittiin kahdeksan prosenttia vankeusvangeista.

Ulkomaalaisista vankeusvangeista noin 40 prosentilla oli päärikoksena huumausainerikos.

Lähde: Rikosseuraamuslaitos

Kilpailut

Uusimmat