Kuva: Shutterstock

Etenkin nuoret sortuvat vaaralliseen tapaan ajaessa: "Häiritsee ajosuoritusta ihan joka kerta"

01.08.2024 12:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Ajaessa tulee keskittyä vain ja ainoastaan liikenteeseen.

Kännykän käyttö houkuttelee huolestuttavan paljon etenkin nuoria kuskeja, selviää Liikenneturvan teettämästä kyselystä. Liikenneturva muistuttaa, että puhelimen käyttö kädessä pitäen on kuitenkin moottoriajoneuvoa ajaessa aina kielletty. Kiellosta huolimatta videoiden ja netin selaaminen on yleistyvä ongelma.

Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan 15-24-vuotiaista lähes viidennes, eli 18 prosenttia katsoo videoita tai lukee viestejä ajaessaan erittäin usein tai usein. Koko väestöä vastaava luku on 9 prosenttia. Tasan viidennes eli 20 prosenttia nuorista kertoo huomanneensa usein tai erittäin usein, että kiinnittää liian vähän huomiota liikenteeseen ajaessaan. Koko väestöä vastaava luku on 8 prosenttia.

Tarkkaavaisuus liikenteessä herpaantuu nopeasti, jos keskittyminen seilaa puhelimen ja liikenteen välillä. Niin sanottu "multitaskaaminen" vaarantaa sekä kuskin itsensä että kanssamatkustajat ja toiset tienkäyttäjätkin – ihminen kun ei pysty keskittymään kahteen asiaan samaan aikaan.

- Jos yrität tehdä kahta asiaa yhtä aikaa, joko toisen tai molempien suoritus häiriintyy. Kännykän esiin ottaminen kesken ajon häiritsee ajosuoritusta ihan joka kerta, väittää kuljettaja itse mitä tahansa, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Sami Kivilä.

Myös vanhempien tulee muistaa näyttää oikeaa esimerkkiä nuoremmille.

- Vanhemman on aivan turha yrittää väittää nuorelle voivansa käyttää kännykkää ajon aikana kokemuksen tai jonkin muun tekosyyn perusteella. Mikään kokemus ei kumoa ihmisen toimintakykyyn liittyviä lainalaisuuksia. Tarkkaamattomuus ei haittaa vain havaintojen tekemistä, vaan myös muuttuvissa tilanteissa toimimista ylipäätään.

Puhelimen käyttö ja ajaminen ovat huono yhdistelmä. (kuva: Shutterstock)

Muistutus myös kevyelle liikenteelle

Kännykkä houkuttelee myös kevyen liikenteen käyttäjiä. Kännykän ajamista haittaava tai vaarantava käyttö on kuitenkin kielletty myös polkupyöräilijöiltä ja kevyellä sähköajoneuvolla kulkevilta. Myös kävellessä on syytä kiinnittää huomio täysin omaan toimintaan ja ympäröivään liikenteeseen. Tämä seikka kannattaa opettaa myös lapsille jo pienestä pitäen.

Liikenneturvan kyselyn mukaan lähes 60 prosenttia nuorista katsoo kävellessään kännykästä viestejä tai videoita. Koko väestöä vastaava luku on 25 prosenttia. 

- Tienkäyttäjän yleiset velvollisuudet eivät koske vain ajoneuvojen kuljettajia vaan kaikkia tienkäyttäjiä, Kivilä sanoo.

Lue myös: Tieliikenteessä menehtynyt tänä vuonna huolestuttavan monta alle 15-vuotiasta lasta

Lue myös: Tietyt alueet koetaan joukkoliikenteessä muita turvattomammiksi

Lue myös: Suomalaisten liikennekäyttäytymisessä huolestuttavia piirteitä: "Tulisi palata autokoulun penkille"

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat