Kuva: Shutterstock

Muista aina liikenteessä - älä unohda näitä seikkoja autoillessasi koulujen alkaessa

03.08.2024 20:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Koulujen alkaessa on hyvä muistaa, että lapset eivät vielä aikuisen tavoin osaa liikkua liikenteessä. Myöskään omaa esimerkkiä ei saa unohtaa.

Pian koulut jatkuvat taas uuden lukuvuoden merkeissä. Pienten oppilaiden palatessa elokuussa koulutielle on hyvä muistaa siihen liittyvät riskit. Tilastokeskuskuksen ennakkotietojen mukaan tänä vuonna liikenteessä on kuollut jo kuusi alle 15-vuotiasta lasta. Luku on poikkeuksellisen suuri. Autolla liikkuminen vaatiikin aina huolellisuutta.

Autoliitto muistuttaakin seikoista, jotka on hyvä pitää liikenteessä mielessä.

Lapsi on arvaamaton

Autoliitto muistuttaa lapsen arvaamattomuudesta. Lapsi ei aikuisen tavoin osaa tarkentaa huomiotaan liikenteeseen, ja saattaa kiinnittää huomionsa vaikka tietä ylittäessä johonkin aivan muuhun.

Vaikka lapsi rikkoisikin säntäillessään liikennesääntöjä, on tieliikennelakiin kirjattu ennakointivelvoite lapsen puolella. Onnettomuuden sattuessa vanhemman tienkäyttäjän ennakointivelvoite katsotaan erityisen suureksi.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaakin, että auton nopeuden pitää olla sellainen, että onnettomuus on vältettävissä.

- Välillä hirvittää, millaisella tilannenopeudella ja miten läheltä esimerkiksi monet pyöräilijät ja mopoilijat ohittavat pienen lapsen, joka saattaa hetkenä minä hyvänsä ottaa askeleen sivuun tai horjahtaa pyörällään, Vesalainen taivastelee.

Moneen keskittyminen voi olla hankalaa - lapsellekin

Monen asian huomioiminen samanaikaisesti on etenkin lapselle hankalaa. Monelle mantra oikee-vasen-ja vielä kerran oikee on varmasti tuttu, mutta lapsi ei tätä aina muista. Tietä ylittäessään lapsen huomio voi kiinnittyä vain tietä antavaan ajoneuvoon, jolloin toiseen suuntaan vilkaisu unohtuu.

- Tällöin on ehdottoman tärkeää, että kyseisestä suunnasta lähestyvän kuljettajan ajatukset ovat juuri sillä hetkellä olennaisessa ja katse eteenpäin suunnattuna, Vesalainen painottaa.

- Suojatielle astuvalle jalankulkijalle on annettava aina tietä.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä

Lapsi omaksuu vaikutteet omaan liikennekäyttäytymiseen lähipiiristään. Siksi antamaansa esimerkkiä ei tule väheksyä. Jos itse jättää käyttämättä pyöräilykypärää tai turvavyötä, ei lapsikaan koe niitä tarpeellisiksi.

Myös muissa liikennetilanteissa, vaikkapa punaisia päin kävellessä, lapsi omaksuu näkemäänsä, eikä ymmärrä tilanteeseen liittyviä riskejä.

- Esimerkillämme vaikutamme siihen, kuinka lapset liikenteessä toimivat ja millaiseksi heidän liikenneasenteensa kehittyy, Vesalainen muistuttaakin.

Lue myös: Tieliikenteessä menehtynyt tänä vuonna huolestuttavan monta alle 15-vuotiasta lasta

Lue myös: Etenkin nuoret sortuvat vaaralliseen tapaan ajaessa: "Häiritsee ajosuoritusta ihan joka kerta"

Lue myös: Suomalaisten liikennekäyttäytymisessä huolestuttavia piirteitä: "Tulisi palata autokoulun penkille"

Lähde: Autoliitto

Kilpailut

Uusimmat