Kuva: Shutterstock

Kotimaista omenaa saa tänä vuonna ennätysaikaisin - myös marjoja runsaasti saatavilla

06.08.2024 08:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Elokuu on kotimaisten marjojen parasta aikaa.

Elokuussa suomalaiset pääsivät nauttimaan raikkaista kotimaisista marjoista joita on nyt saatavilla runsaasti. Tänä vuonna myös omenoiden kesälajikkeet ovat kypsyneet ennätyksellisen aikaisin. 

Hedelmä- ja marjaviljelijäinliiton mukaan mansikkaa on vielä saatavilla. Kotimaan mansikkakausi on pitkä ja jatkuu syyskuun loppuun asti. Lisäksi puutarhamarjojen kausi jatkuu elokuussa monipuolisena. Tällä hetkellä vadelman, karhunvadelman, herukoiden, karviaisten ja pensasmustikoiden tarjonta on runsaimmillaan. 

- Pensasmarjojen pölytys onnistui hyvin ja vettä ja lämpöä on ollut kesällä sopivasti. Satonäkymät ovat varsin hyvät tällä hetkellä ja kypsyvä sato on ollut laadukasta, sanoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton asiantuntija Tomi Pousi.

Liiton mukaan avomaalta poimitaan tällä hetkellä kevään istutuksien satoa. Tunneliviljelmiltä puolestaan saadaan satoa sekä jatkuvasatoisista lajikkeista kuin jaksotetusti istutetuista.

Omenakausi aikaisessa

Tänä vuonna kotimainen omenakausi on historiallisen aikainen. Liiton mukaan ensimmäisten omenalajikkeiden, kuten Pirjan, Huvituksen ja Geneva Earlyn poiminnat ovat jo alkaneet Etelä-Suomessa. 

Vaikka omenatarhoissa havaittiin melko paljon talvivaurioita, omenapuiden kukinta onnistui hyvin. Kevään helteet vauhdittivat omenoiden kukintaa ja siten myös omenat ovat päässeet kehittymään nopeammin. Liitto uskoo, että tämän vuoden omenasato on normaali. 

Lue myös: Näin pakastat mansikat ja marjat oikein - lue Marttojen vinkit

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat metsiemme ruokasienet? Tee testi ja selvitä, oletko todellinen sienitietäjä

Lähde: Hedelmä- ja marjaviljelijäinliitto

Kilpailut

Uusimmat