Kuva: Aleksi Ruotsila

Perseidien tähdenlentoja näkyy taas - katso, koska bongaat niitä todennäköisimmin

06.08.2024 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Perseidien tähdenlentoparvi on usein yksi vuoden näyttävimmistä.

Ensi viikolla kannattaa tähyillä taivaalle sillä luvassa on jälleen perseidien tähdenlentoja, kertoo Ursa tiedotteessaan. Kyseessä on yksi vuoden näyttävimmistä tähdenlentoparvista, ja näyttää siltä, että tänä vuonna Kuu ei haittaa tähdenlentojen näkymistä, joten bongailtavaa riittää.

Ursan mukaan parasta havaintoaikaa ovat yöt 10.–14. elokuuta ja aivan erityisesti maanantain ja tiistain välinen yö 12. –13. elokuuta, jolloin tunnin aikana saattaa nähdä parhaimmillaan jopa 60 parveen kuuluvaa tähdenlentoa. 

Perseidit aiheuttaa pyrstötähti nimeltä 109/P Swift-Tuttle, joka kiertää Auringon kerran 133 vuodessa.

Säännölliset meteoriparvet, kuten perseidit johtuvat pyrstötähtien eli komeettojen ydinten murusista ja pölystä, joita komeetat jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri. Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa mitä pimeämpi taivas on. Myös pilvettömyys helpottaa havaitsemista. 

Tähdenlentoja bongatakseen kannattaa hakeutua avoimelle paikalle ja mahdollisimman kauas taajamien valoista. Mukaan kannattaa napata esimerkiksi makuualusta, sillä niitä on Ursan mukaan kaikista mukavin havaita selällään maaten. 

Lue myös: Tällä viikolla kannattaa kääntää katse taivaalle - tähdenlennot koristavat yötaivasta

Lähde: Ursa

Kilpailut

Uusimmat