Kuva: Shutterstock

Söikö koirasi myrkkysientä? Katso, mitkä ovat myrkytyksen tyypillisimmät oireet

10.08.2024 10:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Koiranomistajien kannattaa olla tarkkana sienimetsällä

Lähestyvän syksyn ja sienestyskauden alkaessa moni ottaa koiransa mukaan sienimetsälle. Tietyt sienet ovat koiralle myrkyllisiä ja jopa vaarallisia, joten lemmikinomistajien tulee olla tarkkana, ettei koira pääse maistelemaan niitä.

Koirille myrkylliset sienet voivat aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja sekä sienilajista riippuen muita oireita, Agria kertoo. Jotkut myrkkysienistä voivat aiheuttaa myrkytysoireita jo pelkästään sienen nuolemisesta. Pahimmassa tapauksessa myrkytys voi johtaa koiran menehtymiseen. 

Tyypillisimmät myrkytyksen oireet ovat runsas kuolaaminen, oksentelu ja ripuli, mutta jotkut oireet voivat ilmetä vasta päivien kuluttua. Koiran pupillit voivat olla pienet ja sydämen syketaso matala. Esimerkiksi punainen kärpässieni ja ruskokärpässieni voivat aiheuttaa näiden oireiden lisäksi neurologisia oireita, kuten hoipertelua ja uneliaisuutta.

Evidensian mukaan kaikkein vaarallisimpia ovat amanitiinia sisältävät sienet, kuten muun muassa valkokärpässieni ja kavalakärpässieni. Nämä sienet voivat aiheuttaa koiralle usein kuolemaan johtavan akuutin maksavaurion. Tälläiset vakavat myrkytykset ovat kuitenkin harvinaisempia.

Koiralle vaaralliset myrkkysienet

- Kavalakärpässieni

- Suippumyrkkyseitikki

- Korvasieni

- Punakärpässieni

- Ruskokärpässieni

- Pantterikärpässieni

- Valkoinen kärpässieni

Agriasta muistutetaan, että hyvänä nyrkkisääntönä ihmiselle myrkylliset sienet ovat myös koiralle myrkyllisiä.

Sienimetsässä ja luonnossa liikkuessa koira tulee pitää kytkettynä. Näin koira ei pääse karkaamaan tai häiritsemään eläimiä ja muita sienestäjiä - eikä syömään sieniä yhtä helposti. 

Jos kuitenkin epäilee, että koira on syönyt myrkyllisiä sieniä, tulee ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin. Jos on mahdollista, kannattaa ottaa sieni tai kuva sienestä mukaan, mitä koira on syönyt tai epäilee syöneen.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat metsiemme ruokasienet? Tee testi ja selvitä, oletko todellinen sienitietäjä

Lue myös: Miksi koira syö ruohoa? Merkit, jolloin siitä on syytä huolestua

Lähde: Agria, Evidensia

Kilpailut

Uusimmat