Kuva: Shutterstock

Hätkähdyttävä tutkimustulos suomalaiskuskeista - neljä viidestä ajaa ylinopeutta koulujen lähellä

07.08.2024 16:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Koulujen alkaessa liikenteessä liikkuu paljon lapsia ja nuoria.

Liikenneturva on tutkinut jo kolme vuotta kuljettajien käyttäytymistä koulujen lähellä olevilla suojateillä, joissa rajoitus on 30 km/h. Tutkimuksen mukaan neljä viidestä kuljettajasta ajaa ylinopeutta suojateillä. Viidesosalla ylinopeutta on yli 11 km/h.

Liikenneturvan koulutusohjaajan Lari Mäkelän mukaan liikennesääntöjä rikkovilla kuljettajilla huono ajotapa muodustuu usein tavaksi.

- Kun kuljettaja rikkoo nopeusrajoitusta, hän tekee päätöksen rikkoa liikennesääntöjä ja lisätä muiden, tässä kyseisessä tilanteessa lasten, turvattomuutta. Rajoitusten toistuva ylittäminen tai niiden noudattaminen on usein muodostunut tavaksi, josta aika monen tulisi oppia ulos, Mäkelä korostaa.

Kyselyn mukaan kolme neljästä kuljettajista mieltävät 30km/h nopeusrajoituksen ylittämistä Suomessa maan tapana. Hieman useampi kuin neljä viidestä kokee ylinopeudella ajamisen olevan liian yleistä. Vaarattoman tämän kokee yksi viidestä kuljettajasta ja tätä harvempi jalankulkijoiden näkökulmasta hyväksyttävänä.

- Yleisesti ottaen suomalaisilla on myönteiset asenteet rajoituksia ja maltillisia nopeuksia kohtaan ja vastaavasti kielteiset ylinopeuksia kohtaan. Tästä huolimatta nopeusrajoitusten ylittäminen vaikuttaa kuitenkin olevan valitettavan yleistä. Ihanteet ja toiminta liikenteessä eivät kohtaa, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Marja Pakarinen sanoo.

Lue myös: Uusi ratikkalinja aloittaa ensi viikolla Helsingissä

Lue myös: Näin monta ekaluokkalaista tänä syksynä astuu koulutielle - määrä pienentynyt vuosi vuodelta

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat