Kuva: Shutterstock

Loppukesästä syttynyt tulipalo jopa kuudessa eri Inarijärven saaressa - viranomaisilta varoitus

10.08.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Pelastuslaitoksen arvion mukaan loppukesästä syttyneet tulipalot ovat ihmisen aiheuttamia.

Inarijärvellä retkeilevien nuotiot ovat aiheuttaneet useita maastopaloja järven eri saarissa kuluneina viikkoina, tiedottaa Metsähallitus.

Lapin pelastuslaitos ja Metsähallitus muistuttavat alueelle retkeileviä voimassa olevasta maastopalovaroituksesta, jolloin tulien teko on kiellettyä. 

Maastopalovaroituksen aikana tulia saa tehdä Inarijärvellä vain tuvissa, joista löytyy hormilliset tulisijat. Inarijärven viralliset nuotiopaikat eivät ole hormillisia, joten niitä ei saa käyttää maastopalovaroituksen aikana, tiedotteessa kerrotaan. 

– Inarijärven maasto on petollista. Tuli voi jäädä kytemään kunttaan päiviksikin, vaikka nuotion luulee sammuttaneensa. Tuulisella kelillä palo sitten leimahtaa, päivystävä palomestari Pekka Siivola Lapin pelastuslaitokselta varoittaa Metsähallituksen tiedotteessa. 

Heinäkuun puolen välin jälkeen maastopaloja on ollut kuudessa eri Inarijärven saaressa. Vastuu sammutuskustannuksista on vahingon aiheuttajalla eli näissä tapauksissa tulen tekijöillä. 

Pelastuslaitoksen sammutustehtävät Inarijärven saarissa: Siltasaaret 17.7, Tissisaaret 28.7, Heikinsaaret 31.7, Lusmasaari 3.8, Koirasaaret 5.8 ja Jekkimösaari 5.8.

Tiedotteessa kerrotaan pelastuslaitoksen tehneen tulipaloista poliisille ilmoitukset. 

– Luonto on nyt rutikuivaa täällä. Vetoamme retkeilijöihin, että he ymmärtäisivät tilanteen vakavuuden ja haitat luonnolle ja jättäisivät nuotion teon sikseen, virkistyskäytön erityisasiantuntija Kirsi Ukkonen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo. 

Lue myös: Lintumetsällä pyydetään nyt eniten yhtä lajia - sorsastuksen suosiossa laskua

Lue myös: Älä haksahda kantarellimetsällä - näistä merkeistä tunnistat keltavahveroa muistuttavan valevahveron

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat metsiemme ruokasienet? Tee testi ja selvitä, oletko todellinen sienitietäjä

Lähde: Metsähallitus

Kilpailut

Uusimmat