Kuva: Shutterstock

Erojen määrä korostuu elokuussa - apua haetaan muihin kuukausiin nähden enemmän

15.08.2024 13:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Elokuussa eropalveluihin hakeudutaan muita kuukausia enemmän.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten eropalveluista haetaan eniten apua yleensä juuri lomakauden päätyttyä elokuussa, selviää liiton tiedotteesta.

Yhteensä vuosittain palveluista apua hakee noin 4000 ihmistä.

Yleisimmin apua haetaan varsinaiseen erokriisin sekä erosta syntyvien tunteiden käsittelyyn sekä paljon myös lasta koskeviin sopimusasioihin. Lapsellekin vanhempien erilleen muutto ja ero ovat yleensä elämää mullistavia kokemuksia, jotka vaativat sopeutumista ja asian käsittelyä.

Vaikka lapsi ei ole juridisesti eron osapuoli, myös lapsella on lakiin kirjattu oikeus osallisuuteen eli kuulluksi tulemiseen, mielipiteen ilmaisuun ja oikeus tietoon omaan elämäänsä liittyvistä ratkaisuista ja mahdollisista muutoksista.

– Lapsella on oikeus avunsaantiin, mikä tarkoittaa mahdollisuutta puhua eroasioista ja ilmaista tunteitaan, mielipiteitään ja näkemyksiään, kommentoi tiedotteessa Ensi- ja turvakotien liitosta lapsiperheiden eron asiantuntija Päivi Hietanen.

Ensi- ja turvakotien liiton tietojen mukaan eroavista vanhemmista kuitenkin valtaosa pystyy sopimaan lapsen vuoroasumisesta, jossa molempien luona asutaa vuorotellen yhtä pitkään. 

- Vanhempia olisi aktiivisesti autettava eron pohdintavaiheessa ja eropäätöksen yhteydessä pohtimaan asioita myös lapsen näkökulmasta sekä ymmärtämään keskinäisen yhteistoiminnan merkitys, Hietanen jatkaa.

Lue myös: Poliisi tutkii Espoon metrossa tapahtunutta puukotusta - epäillään 13-vuotiasta

Lue myös: Yle: Nämä ovat nyt Suomen turvattomimmat kaupungit - Helsinki ei yllättäen yllä edes kärkikahinoihin

Lue myös: Lähisuhdeväkivalta on saanut uusia piirteitä - yleisimmin selvä kaava kuitenkin toistuu

Lähde: Ensi- ja turvakotien liitto

Kilpailut

Uusimmat