Kuva: Shutterstock

Saatat tajuamattasi roskata Itämerta - HSY muistuttaa tärkeästä faktasta

16.08.2024 22:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Moni ei ymmärrä, minne katukaivo todella johtaa.

Moni ei välttämättä hoksaa, että heittämällä roskia katukaivoon heittää samalla roskia Itämereen. Usein hulevesikaivojen vesi nimittäin ohjataan käsittelemättömänä johonkin vesistöön, mitä ei moni lainkaan tiedä.

- Hulevettä ei pääsääntöisesti puhdisteta, vaan se johdetaan useimmiten käsittelemättömänä luontoon. Tämä huleveden melko suora reitti vesistöihin on monelle yllätys, kommentoi tiedotteessa HSY:n ympäristöasiantuntija Marika Visakova.

Suurin osa katukaivoon päätyvistä roskista on nimenomaan kaupunkilaisten sinne heittämiä. HSY muistuttaakin, että katukaivoon ei pitäisi viskata mitään, se on tarkoitettu vain hulevettä varten ja roskat kuuluvat ainoastaan jäteastiaan. Roskat vedessä aiheuttavat mittavia ongelmia, sillä esimerkiksi yksikin muovinpala voi jäädä pysyvästi veteen ja hajota siellä haitallisiksi mikromuoveiksi.

- Erityisesti muovit ovat viheliäinen ongelma luonnossa, koska ne eivät häviä ikinä, vaan hajoavat yhä pienemmiksi mikromuoveiksi, Visakova jatkaa.

Elokuussa ilmiöstä muistutetaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n kampanjalla, jossa kaivonkansien ympärille laitetaan kala-tarroja ympäri pääkaupunkiseutua. Sen lisäksi, että roskat haittaavat Itämerta itseään, ne voivat myös aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä meren kaloille päätyessään niiden vatsaan. Kampanja kulkeekin Muovista mahanpuruja -nimellä viitaten kalojen kärsimiin ongelmiin.

Kalatarroja voi nähdä ympäri pääkaupunkiseutua. (kuva: HSY)

Lue myös: Tiedätkö, miten lamput kierrätetään? Yksi asia ratkaisee

Lue myös: Jos taloyhtiön jäteastiaan on heitetty sinne kuulumatonta jätettä, onko oma kierrätys ollut turhaa? Asiantuntija vastaa

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat