Kuva: Shutterstock

Uusi laki astui voimaan Australiassa - työnantajan puheluihin ei enää tarvitse vastata vapaa-ajalla

27.08.2024 17:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Uuden lain myötä pyritään parantamaan työntekijöiden elämän ja työn tasapainoa sekä mielenterveyttä.

Australiassa on astunut voimaan laki, jonka mukaan työntekijöiden ei tarvitse vapaa-ajallaan vastata työnantajan työajan ulkopuolisiin viesteihin ja puheluihin. Australialaisen yleisradioyhtiö ABC:n mukaan työntekijöiden vastausvelvollisuutta ei ole, jollei siitä tule kohtuutonta vaivaa työnantajalle.

- Tämä totisesti ottaa taakan pois harteiltani. Saan osan elämästäni takaisin. Pääsen jopa ulkoiluttamaan koiriani tai menemään ulos kavereideni kanssa, sanoo vuorotyötä tekevä Lachy ABC:n haastattelussa.

- Jos saan puhelun töistä, minun odotetaan vastaavan siihen, hän lisää.

Niin sanotun digitaalisen talutushihnan katkaiseminen voi olla tervetullut uutinen monille työntekijöille. Ylimääräisten palkattomien työtuntien suorittaminen on yleistä Australiassa, ja monissa työpaikoissa työntekijöiden odotetaan olevan tavoitettavista myös työajan ulkopuolella.

Uusi laki mahdollistaa työntekijöille oikeuden olla tavoittamattomissa ja pyrkii luomaan rajoja tällaiselle työkulttuurille. Sen uskotaan parantavan australialaisten elämän ja työn tasapainoa sekä työntekijöiden mielenterveyttä. 

Työnantajajärjestö Ai Groupin kansallisen työsuhdepolitiikan johtaja Brent Ferguson kuitenkin sanoo, että uudet lait eivät kuitenkaan ole kielto työntantajalle ottaa yhteyttä tai yrittää ottaa yhteyttä työntekijään.

- Työntekijällä on uusi oikeus kieltäytyä yhteydenotosta, kieltäytyä seuraamasta sähköpostejaan tai kieltäytyä vastaamasta puheluun työnantajaltaan, jos se tapahtuu heidän työaikansa ulkopuolella, Ferguson täsmentää.

Uusi laki koskee toistaiseksi suuria ja keskisuuria yrityksia, joissa on yli 15 työntekijää. Lain on tarkoitus laajentua pienempiin yrityksiin vuoden päästä.

Lue myös: Tuntuuko työ uuvuttavalta? Tarkista, että 6 merkittävää asiaa työssäsi ovat kunnossa

Lue myös: Kuolleet pakarat vaanivat istumatyöläistä - katso miten ehkäiset vaivaa

Lähde: ABC News

Kilpailut

Uusimmat