Kuva: Shutterstock

Henkirikosten määrä kasvoi tammi-kesäkuussa - joka kolmas teko yleisellä paikalla

29.08.2024 20:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Viranomaisten tietoon on tullut ensimmäisellä vuosipuoliskolla enemmän henkirikoksia kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Henkirikosten määrä kasvoi tammi-kesäkuussa selvästi vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Ensimmäisellä vuosipuoliskolla viranomaisten tietoon on tullut 48 henkirikosta. Tämä oli 21 enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. 31:tä tapauksista tutkitaan tappona ja 17:ää murhana. Luvut selviävät Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilaston tuoreesta julkistuksesta.  

Koko viime vuonna henkirikoksia tehtiin 57, ja se oli koko tilastointihistorian pienin luku.

- Alkuvuoden kasvua selittää isoilta osin viime vuoden poikkeuksellisen pieni henkirikosten määrä. Henkirikoksissa trendi on ollut viime vuosina vähenemään päin. Tammi-kesäkuun 48 henkirikosta on kuitenkin suurin luku sitten alkuvuoden 2014, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kimmo Haapakangas kertoo tiedotteessa.

Tietoon tulleista henkirikoksista ensimmäisellä vuosipuoliskolla 31 tapahtui yksityisasunnoissa tai muissa yksityisissä tiloissa, kolme ravintolassa ja 14 yleisillä paikoilla. Yleisillä paikoilla tehtyjen henkirikosten määrä oli tammi-kesäkuussa melkoisen suuri, sillä yleisillä paikoilla tehtyjen henkirikosten osuus on ollut tätä suurempi viimeksi vuonna 2015.

Henkirikosten yrityksiä tuli viranomaisten tietoon 180 kappaletta ja niiden määrä pysyi suunnilleen viime vuoden tasolla. Näistä yksityisissä tiloissa tehtiin 101 ja yleisellä paikalla tai ravintolassa 79. 

Raiskausten määrä kasvoi noin 11 prosenttia ja kaikkien seksuaalirikosten määrä 21 prosenttia. Noin joka neljännessä seksuaalirikostapauksessa tekopaikkana oli internet.

Lue myös: Nuoret naiset eivät koe häirinnän pelossa voivansa pukeutua, kuten haluavat - karut tilastot julki

Lue myös: Lapsilla ja nuorilla hengenvaarallinen päihtymiskeino - poliisilta vakava varoitus

Lue myös: Erä koirien puruluita vedetään takaisin - älä syötä lemmikillesi

Lähde: Tilastokeskus

Kilpailut

Uusimmat