Kuva: Shutterstock

Foreca: Ensi viikolla on olemassa mahdollisuus jopa 28 asteen helteeseen

30.08.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Syyskuu alkaa lämpimänä.

Ensi viikolla siirrytään jo syyskuuhun, mutta lämpötilojen suhteen siltä ei välttämättä vielä tunnu. Foreca ennustaa, että hellelukematkin ovat ensi viikolla edelleen mahdollisia.

Joidenkin ennusteiden mukaan itärajalla pyörii niin lämmin ilmamassa, että jos se tulee Suomen ylle, voivat lämpötilat paikallisesti kivuta jopa hurjaan 28 asteeseen. Ennusteet eivät ole kuitenkaan tällä hetkellä yksimielisiä siitä, yltääkö kyseinen ilmamassa Suomeen asti. Osa ennusteista ei povaa Suomeen 20 astetta enempää.

- Viikonlopun aikana Suomen ylittävä erittäin lämmin ilmamassa jää hyvin lähelle Suomea maamme itäpuolelle. Osa ennusteista tuo sen osin Suomeenkin, osa jättää sen itärajan taakse. Mikäli hyvin lämmin ilmamassa pääsisi edes osaan Suomea, se voisi tuoda mukanaan ajankohtaan nähden erittäin korkeita lämpötiloja – hellettä laajallekin alueelle. Suomen ennusteissa on välähdellyt paikallisesti jopa yli 28 asteen lukemia. Näin korkeat lämpötilat pääsevät todennäköisesti toteutumaan paikoin lämpimän ilmamassan alueella, mutta vielä ei tiedetä, nähdäänkö niitä Suomessa vai ainoastaan itärajan takana, kuvailee Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Rinne uskoo, että ensi viikon tilanne varmistuu vasta tulevien päivien aikana. 

Jos ennusteiden 28 astetta toteutuisi, se hätyyttelisi jo Suomen mittaushistorian syyskuun lämpöennätystä. Tähän mennessä lämpimin päivä syyskuussa on mitattu 6. syyskuuta 1968 Raumalla, jolloin lämpötila oli 28,8 astetta. Viimeksi syyskuussa on ollut hellettä vuonna 2019.

Lue myös: Utsjoella tehtiin jälleen helle-ennätyksiä

Lue myös: Heinäkuussa mitattiin kaksi mittaushistorian kuuminta päivää, kertoo Ilmatieteenlaitos

Lue myös: Viimeiset 12 kuukautta olivat mittaushistorian lämpimimmät - pelätty raja voi ylittyä muutamassa vuodessa

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat