Kuva: Shutterstock

Adoptioiden määrä laskussa - syynä yksi selkeä tekijä

01.09.2024 16:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Adoptioiden määrä on laskenut 2010- ja 2020-luvuilla.

Adoptioiden määrä on laskenut vuoteen 2022 verratuna kuudella prosentilla, kertoo Tilastokeskus. Lasku selittyy muun muassa perheen sisäisten adoptioiden vähentymisellä.

Perheen sisäisellä adoptiolla tarkoitetaan prosessia, jossa rekisteröidyn parisuhteen toinen osapuoli tai aviopuoliso adoptoi puolisonsa biologisen lapsen. 

Erityisen paljon laskua on samaa sukupuolta olevien parien ja rekisteröityjen parien perheissä äitiyslain myötä. Vuonna 2019 otettiin käyttöön äitiyslaki, jonka mukaan hedelmöityshoitojen kautta syntyvälle lapselle voidaan jo ennen syntymää vahvistaa kaksi äitiä, eikä adoptiota täten tarvita.

Viime vuonna Suomessa tehtiin tilastokeskuksen mukaan 252 adoptiota. Niistä puolet oli perheen ulkopuolisia ja puolet perheen sisäisiä. Kahden vanhemman yhteisadoptioita tilastoitiin 86 ja yhden vanhemman 166.

Adoptoitavista selkeä enemmistö, eli 65 prosenttia oli syntynyt Suomessa. Ulkomailla syntyneiden adoptoitujen yleisimmät syntymämaat ovat Thaimaa sekä Etelä-Afrikka. 

Yhä suurin osa adoptioista on täysi-ikäisten adoptioita. Vuonna 2023 kaikista adoptioista 18 vuotta täyttäneiden osuus oli 45 prosenttia, kun kymmenen vuotta aiemmin vastaava se oli 20 prosenttia. 

Lue myös: HS: Lemmikkien asema ihmisten elämässä on muuttunut

Lue myös: Mielenterveysperusteisten sairauspoissaolojen hintalappu on suuri - määrä kasvanut huomattavasti

Lähde: Tilastokeskus

Kilpailut

Uusimmat