Kuva: Shutterstock

Vain vuonna 1939 on ylletty samoihin ennätyslämpöihin, kertoo Foreca

03.09.2024 11:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Forecan mukaan elokuussa oli 13 hellepäivää.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuluneen vuoden kesä-elokuu oli kaikkineen ennätyshelteinen, kirjoittaa Foreca. Viimeksi yhtä lämmin kesä on koettu vuonna 1937. 

Kesä-elokuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpi. Maan pohjoisosassa sen sijaan jopa 2-3,5 astetta lämpimämpi. Pohjoisessa kesäkuukausien jakso oli Ilmatieteen laitoksen mukaan poikkeuksellisen lämmin ja valtaosalla mittausasemista rikottiin asemakohtaisia ennätyksiä.

Kesä-heinäkuun ylin lämpötila oli 31,4 astetta. Se mitattiin Heinolan Heinolan Asemantauksen ja Kuopion Savilahden asemilla 28. kesäkuuta. Hellepäiviä sen sijaan oli touko-elokuussa kaikkiaan 63 kappaletta. Elokuun ylin lämpötila oli 28,4 astetta. Se mitattiin Utsjoen Kevolla 7. elokuuta.

– Elokuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Pohjois-Lapissa poikkeama lämpimämpään suuntaan oli paikoin jopa yli 4 astetta. Utsjoen Kevolla mitattiin eniten hellepäiviä, kuten heinäkuussakin, toteaa Forecan meteorologi Sara Salonen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmastonmuutos teki Sodankylässä kesästä noin 1,8 astetta lämpimämmän kuin mitä se olisi ollut ilman ilmastonmuutoksen vaikutusta. Nykyilmastossa todennäköisyys näin lämpimälle kesälle on noin 70-kertainen verrattuna tilanteeseen, jossa ilmastonmuutosta ei olisi. Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston tutkijoiden vertaisarvioituun menetelmään.

Lue myös: Helle aiheuttaa ongelmia myös autolle - katso, millaisia haasteita kuuma sää voi aiheuttaa

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat