Kuva: Shutterstock

Ajettavilla ruohonleikkureilla on sattunut vakavia onnettomuuksia - Tukes kertoo suurimmat vaaranpaikat

04.09.2024 16:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Tukesin mukaan tyypillisin onnettomuus liittyy rinteisiin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että ruohonleikkureita käytettäessä on syytä noudattaa käyttöohjeita. Kesän aikana on uutisoitu päältä ajettavilla ruohonleikkureilla sattuneista tapaturmista, joista yhdessä henkilö menehtyi jäätyään leikkurin alle.

Tukesin mukaan tyypillisesti onnettomuus tapahtuukin niin, että ajetaan rinteessä tai kaltevalla pinnalla, jolloin ruoholeikkuri pääsee kaatumaan ja kuljettaja putoaa kyydistä jääden leikkurin alle.

Jotta onnettomuuksilta voi välttyä, kannattaa rinteet leikata muulla kuin päältä ajettavalla ruoholeikkurilla. Ruohonleikkureiden käyttöohjeissa määritellään muun muassa turvalliseksi katsottujen pintojen kaltevuus. Tämän vuoksi kuljettajien olisi tärkeää tutustua leikkurin käyttöohjeisiin etukäteen. 

Kaltevien pintojen ja mäkien lisäksi huomiota tulee Tukesin mukaan kiinnittää siihen, että pitää lapset kauempana ruoholeikkureista. Onnettomuuksia voi nimittäin sattua muun muassa silloin, kun lapsi juoksee leikkurin alle.

 – Vanhempien on syytä pitää pienet lapset ja kotieläimet poissa ruohonleikkurin lähettyviltä silloin, kun sillä ajetaan. Lapsia kannattaa myös varoittaa ruohonleikkureiden vaaroista, etteivät he esim. pihaleikeissään ryntää yhtäkkiä ruohonleikkurin eteen ja jää sen alle, Tukesin ylitarkastaja Kimmo Hakala sanoo tiedotteessa.

Hakala myös muistuttaa, ettei lapsia kannata ottaa leikkurin kyytiin, sillä lapsi voi tippua kyydistä. Lasten ei myöskään saa antaa ajaa leikkuria itse. 

Lue myös: Mitkä kodinhuoltotyöt suomalaiset kokevat haastavimmiksi? Tutkimus selvitti

Lähde: Tukes

Kilpailut

Uusimmat