Kuva: Shutterstock

Äärimmäisen uhanalaisen naalin pesintä onnistui Suomessa kolmatta vuotta peräkkäin

09.09.2024 18:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Naali pesi onnistuneesti ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen vuonna 2022.

Äärimmäisen harvinaisen naalin pesintä onnistui Suomessa kolmatta vuotta peräkkäin, kertoo Metsähallitus. Kuluneen kesän aikana Enontekiön tunturialueella on havaittu kolme onnistunutta pesintää. Pentuja on löydetty yhdeksän. Vuonna 2022 naali pesi onnistuneet ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen. 

 - Varmuudella ainakin yksi naalien pesintäyritys epäonnistui tänä kesänä, kun ketut valtasivat pesän, johon naali viime vuonna teki pennut. Tunturialueille levinneet ketut ovat naalin pahin kilpailija, joka esimerkiksi valtaa naalille sopivia pesäpaikkoja, luonnonsuojelun erityisasiantuntija Jukka Ikonen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Tiedotteen mukaan tänä vuonna pentuja oli viime vuotta vähemmän, sillä niiden luontainen ravinto eli myyrät ja sopulit olivat vähissä. 

Metsähallituksen Luontopalvelut sekä WWF ovatkin tehneet useiden vuosien ajan yhteistyötä ja tarjonneet naaleille lisäruokaa ruoka-automaattien avulla. Automaatit on rakennettu niin, ettei kettu pääse hyödyntämään niiden tarjontaa.

Naalien suojelutyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä myös Norjan ja Ruotsin kanssa. Ruotsissa naaleilla on tänä kesänä tämänhetkisen tiedon mukaan vähintään 39 pesintää. Norjassa naaleilla on alustavien tietojen perusteella 58 pesintää.

Suomessa sen sijaan arvioidaan liikkuvan noin 10-20 naalia. Positiivista on se, että havaintojen määrä on ollut viime vuosina nousussa.

Lue myös: Retkeilijät sortuvat usein vaaralliseen tapaan - Metsähallitus varoittaa

Lue myös: Älä häiritse saimaannorppaa - Metsähallitus jakaa 5 vinkkiä ulkoilijalle pesinnän huomioimiseen

Lue myös: Ilouutinen uhanalaisen lajin pesinnästä Pohjois-Lapissa

Lähde: Metsähallitus

Kilpailut

Uusimmat