Kuva: Shutterstock

Moni suomalaisyritys aikoo korvata työntekijöitä tekoälyllä - alat, joihin vaikuttaa eniten

24.09.2024 18:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

OP:n Yrityspulssi-tutkimuksen mukaan 49 prosenttia yrityksistä suunnittelee korvaavansa työtehtäviä tekoälyllä.

Jopa puolet suurista suomalaisyrityksistä kertoo suunnittelevansa työntekijöiden korvaamista tekoälyllä, selviää OP:n Yrityspulssi-kyselystä. Näin ajattelee vastaajista 49 prosenttia, kun taas 26 prosenttia on väitteen kanssa eri mieltä.

Tulosten mukaan tyypillisimmät tekoälyllä korvattavat työtehtävät löytyvät raportoinnista, tietojenkäsittelystä, asiakaspalvelusta sekä viestinnästä. 

– Tekoäly muuttaa toimintaympäristöämme kiihtyvällä tahdilla ja sen yrityksille tuomat mahdollisuudet ovat hyvin laajat. Vastaajayrityksistä puolet kertoi tekoälyn näyttelevän kriittistä roolia yrityksen menestykselle tulevaisuudessa. Tämä korostaa, miten valtavan iso merkitys tekoälyllä on yrityksille, sanoo OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi.

Tällä hetkellä Suomi on myös kansainvälisesti kiinnostava kohde erilaisille tekoälyhankkeille. Keitaanniemen mukaan on mahdollisuuksien hyödyntäminen on tärkeää.

– Suomen nostaminen maailmankartalle hyvänä kohdemaana tekoälyhankkeille vaatii yrityksiltä investointeja tutkimukseen ja kehitystyöhön sekä tahtoa tarttua toimeen ja johtaa muutosta. Tekoälyn tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntäminen on äärimmäisen tärkeää, jotta suomalaiset yritykset pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa, Keitaanniemi toteaa.

Suurena huolena on tekoälyn oikeudenmukainen ja vastuullinen käyttäminen. Aihe herättää huolta myös työntekijöissä. Asiantuntijan mukaan on selvää, että vaikka tekoälyllä voidaan korvata joitain työtehtäviä, synnyttää se myös uusia. 

– Tekoälyn rajattomalta tuntuvien sovelluskohteiden etsimisessä ei tule sokaistua. On samalla huolehdittava ihmisten osaamisesta ja osaamisen kehittämisestä – tekoäly on ennen kaikkea tukiäly. Vaikka osa nykyisistä työtehtävistä saatetaan jatkossa korvata tekoälyllä, synnyttää se samalla myös uusia työtehtäviä. On yritysten vastuulla varmistaa, ettei tekoälyn hyödyntäminen sisällä toimintatapoja, jotka olisivat ihmisiä syrjiviä tai haitallisia sosiaaliselle hyvinvoinnille, Keitaanniemi sanoo.

OP Ryhmän teettämään ja Taloustutkimus Oy:n toteuttamaan Yrityspulssi-kyselytutkimukseen vastasi 100 suomalaista yritystä, joiden liikevaihto oli vähintään 100 miljoona euroa. Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluina huhti-toukokuussa 2024.

Lue myös: Bauer Median radiouutisia lukee jatkossa tekoäly

Lue myös: Suomalaispaahtimon tekoälykahvi nousi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi - ensimmäinen laatuaan

Lähde: OP-ryhmä

Kilpailut

Uusimmat