Kuva: Shutterstock

Islannissa havaittiin ensimmäinen jääkarhu kahdeksaan vuoteen – poliisi joutui ampumaan eläimen

25.09.2024 09:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Ympäristöviranomaisten mukaan eläin uhkasi syrjäisessä kesämökissä asuvaa iäkästä naista Länsivuonoilla.

Poliisi ampui jääkarhun Islannissa, koska sitä pidettiin vaarana iäkkäälle naiselle, kertoo The Guardian julkaisu. 

Jääkarhu oli nähty syrjäisessä kylässä maan luoteisosassa, ja se ammuttiin sen jälkeen, kun poliisi oli kuullut kansallisen ympäristöviraston suositusta. Virasto ei suositellut karhun siirtämistä, kertoi Länsivuonojen poliisipäällikkö Helgi Jensson.

"Se ei ole asia, jota teemme mielellämme", Jensson sanoi. "Tässä tapauksessa karhu oli kuitenkin todella lähellä kesämökkiä, jossa asui iäkäs nainen yksin."

Vanhus oli lukittautunut mökkiinsä, kun karhu penkoi hänen roskiaan. Hän sai yhteyden tyttäreensä Reykjavíkiin satelliittiyhteyden avulla ja kutsui apua.

Islannissa jääkarhut eivät ole alkuperäisiä, mutta ne saattavat ajautua maihin Grönlannista jäälauttojen mukana. Viime viikkoina maan pohjoisrannikolla on nähty useita jäälauttoja. Vaikka jääkarhujen hyökkäykset ihmisiä vastaan ovat harvinaisia, ilmastonmuutoksen aiheuttama merijään väheneminen on lisännyt nälkäisten karhujen maihinnousuja ja siten myös mahdollisia vaaratilanteita.

Kanadassa, Grönlannissa, Norjassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa on kirjattu 73 jääkarhun hyökkäystä vuosina 1870–2014, joissa kuoli 20 ihmistä ja loukkaantui 63. Näistä 15 tapahtui viimeisen viiden vuoden aikana.

Ampumapäivänä karhu oli ensimmäinen nähty Islannissa sitten vuoden 2016. Jääkarhut ovat suojeltuja Islannissa, mutta jos ne aiheuttavat uhkaa ihmisille tai eläimille, ne voidaan tappaa.

Nuori jääkarhu, joka painoi 150–200 kiloa, viedään tutkimuslaitokseen tutkittavaksi.

Lue myös: Nämä kaksi tappavaa myrkkysientä sekoitetaan helposti ruokasieniin - virhe voi olla kohtalokas

Lue myös: Yksi Pohjolan uhanalaisimmista pesimälinnuista lepäilee jälleen Suomessa

Lue myös: Oletko jo maistanut tätä erinomaista ruokasientä? Voi hyödyntää jopa kokonaisina sienipihveinä

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat