Kuva: Shutterstock

Tämän vuoden ruissato jäi heikoksi eikä riitä vuodeksi - yksi peltokasvi teki kuitenkin ennätyksen

26.09.2024 08:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Perunan kulutus on Suomessa hiipunut vuosikymmenen toisensa perään.

Peltokasvien satomäärä on tänä vuonna useimmilla kasveilla keskimääräinen. Luonnonvarakeskus arvioi kokonaisviljasadon 3,2 miljardiin kiloon. 

Kauran sato ylsi tänä vuonna 1,2 miljardiin kiloon. Ohrasadosta tuli hieman niukempi 1,1 miljardilla kilolla. Kolmanneksi viljellyimmän viljan eli vehnän satoarvio on keskimääräinen eli noin 780 miljoonaa kiloa.

Kotimaisen rukiin arvioitu sato jää noin 53 miljoonaan kiloon. Sadon arvioidaan olevan vain puolet vuosittaisesta kulutuksestamme eikä kotimainen ruissato riitä vuodeksi. Luonnonvarakeskus kertoo ruissadon vaihtelevan vuosittain paljon, koska syksyn runsaat sateet voivat estää kylvötöitä. 

Tänä vuonna hernesato on historiallisen suuri. Satoarvio ylittää jopa sata miljoonaa kiloa. Myös sokerijuurikkaan satonäkymät näyttävät loistavilta. Arviolta se ylittää 600 miljoonaa kiloa ja toteutuessaan on suurin sato kymmeneen vuoteen. 

Perunan kulutus Suomessa on laskenyt vuosikymmenen toisensa perään. Lähes 550 miljoonan kilon perunasatoarvio vastaa kutakuinkin perunan vuosittaista kulutusta. Koska perunan ja sokerijuurikkan sadokorjuu tapahtuu vasta myöhään syksyllä, on se vielä kesken ja määrät ovat arvioita.

Lue myös: Suomen paras lounasravintola on valittu - katso top 10 -lista

Lue myös: Onnibus saa kaivatun muutoksen

Lue myös: Islannissa havaittiin ensimmäinen jääkarhu kahdeksaan vuoteen – poliisi joutui ampumaan eläimen

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kilpailut

Uusimmat