Kuva: Shutterstock

Grooming räjähti käsiin pandemian jälkeen: "Tehkää internetistä turvallisempi"

26.09.2024 14:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Lapset ja nuoret tiedostavat verkon vaarat ja toivovat lisää turvaa.

Kaksi kolmesta internettiin pääsevistä lapsista on päivittäin tekemisessä tuntemattomien ihmisten kanssa, selviää Pelastakaa Lapset ry:n ja Western Sydneyn yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Koronapandemian jälkeen grooming-tapausten määrä on noussut ennätykselliset 82 prosenttia, Pelastakaa Lapset ry kertoo tiedotteessa. Groomingilla tarkoitetaan lasten houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin sekä joissain tapauksissa taloudellista kiristämistä. Houkuttelun tavat ovat myös muuttuneet, etenkin verkossa. Nopeimmin kasvava muoto on poikien taloudellinen kiristäminen.

Kyselyssä lapsilta kysyttiin heidän kokemuksistaan internetin käytöstä. Lähempänä tarkastelun kohteena oli epäasialliset pyynnöt, esimerkiksi henkilökohtaisten tietojen ja kuvien lähettämisestä.

Tutkimuksessa selvisi, että lapset tiedostavat houkutteluvaaran, mutta toivovat myös itse parempaa suojelua verkossa. Lapsia ja nuoria huolestutti erityisesti se, että heiltä pyydetään tietoja tai alastonkuvia, heidät houkutellaan osaksi seksuaalissävytteistä viestittelyä tai he altistuvat rikolliselle toiminnalle.

Lapset ja nuoret tiedostavat, että heidän on vaikea tietää verkossa tuntemattomien ihmisten aikomuksia. Raportin mukaan lapset käyttävät ensisijaisesti intuitiotaan tuntemattomien ihmisten kanssa, sen sijaan että tukeutuisivat tilanteissa luotettavaan aikuiseen tai kertoisivat tilanteista eteenpäin. Tämän vuoksi monilla lapsista ja nuorista oli mielessä erilaisia konkreettisia ehdotuksia teknologiayhtiöille heidän turvaamiseksensa.

Yhtenä vaatimuksena on laaja ja helposti saatavilla olevaa verkkoturvallisuuskoulutusta niin lapsille kuin heidän huoltajilleenkin. Suomalaislapset ehdottivat muun muassa koodin tai tekoälyn hyödyntämistä keskustelualustoilla. Toiveita esitettiin teknologiayhtiöiden lisäksi myös hallitukselle.

“Kun lataa [viestisovelluksia tai muita sovelluksia], voisi olla video, jossa kerrotaan, miten [niitä] käytetään turvallisesti.” – Tyttö, 10 vuotta  

“[Alustojen] pitäisi poistaa henkilöt, jotka yrittävät saada henkilökohtaisia tietoja tai muita henkilökohtaisia asioita sovelluksista. Sovelluksissa pitäisi olla koodi, jonka johdosta ilkeiden viestien lähettäminen ei olisi mahdollista.” – Tyttö, 12 vuotta  

“Jos keskustelu kuulostaa epäilyttävältä, sovellusten [pitäisi] varoittaa henkilöä, jolle epäilyttäviä viestejä lähetetään.” – Poika, 9 vuotta  

“Kansanedustajille…….Tehkää internetistä turvallisempi!”– Tyttö, 10 vuotta  

Hyvä uutinen on se, että raportin mukaan kaikissa kulttuureissa ja ikäryhmissä lapset suhtautuvat epäluuloisemmin tuntemattomiin ihmisiin kuin oikeasti tuntemiinsa, myös verkossa. Eroja kuitenkin löytyy maiden välillä.

Nimittäin korkean tulotason maissa asuvat lapset hyödynsivät jopa kaksi kertaa todennäköisemmin yksityisasetuksia. Tällaisia asetuksia käytetään muun muassa ei-toivotuilta yhteydenotoilta suojautumiseen.

Australialainen Young & Resilient -tutkimuskeskuksen ryhmä haastatteli noin 600 8–18-vuotiasta lasta ja nuorta Suomesta, Australiasta, Filippiineiltä, Kambodžasta, Kolumbiasta, Keniasta ja Etelä-Afrikasta.

Lue myös: Maailmalla suunnitellaan jo sosiaalisen median kieltämistä lapsilta

Lähde: Pelastakaa Lapset ry

Kilpailut

Uusimmat