Kuva: Shutterstock

Kuluttajien luottamus alamaissa – erityisesti tietty seikka koettiin merkittäväksi uhaksi

28.09.2024 12:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Kuluttajien luottamusindikaattori osoittaa edelleen laajaa epävarmuutta talouden suhteen syyskuussa 2024, kertoo Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamus talouteen pysyi matalalla tasolla syyskuussa 2024, osoittaa Tilastokeskuksen kuluttajaluottamusindikaattori.

Indikaattorin saldoluku oli syyskuussa -8,1, laskien hieman elokuun lukemasta (-7,2). Vaikka luottamus oli parempi kuin vuosi sitten (-11,5), se oli silti huomattavasti alle pitkän ajan keskiarvon (-2,6). Syyskuun kyselyyn osallistui 1 268 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien arviot omasta taloudestaan ja Suomen talouden kehityksestä heikkenivät hieman edelliskuusta. Vain 23 prosenttia kuluttajista piti omaa talouttaan parempana kuin vuosi sitten, ja peräti 62 prosenttia arvioi Suomen talouden olevan huonommassa tilassa kuin vuotta aiemmin.

Tulevaisuuden näkymät olivat myös synkät: vain 22 prosenttia uskoi Suomen talouden paranevan vuoden kuluessa, kun taas 39 prosenttia odotti tilanteen heikkenevän.

Talousluottamus vaihteli alueittain. Vahvinta se oli Länsi-Suomessa ja heikointa Itä-Suomessa. 

Työttömyyden uhka kasvaa

Erityisesti työttömyys koettiin merkittäväksi uhaksi. Vain 13 prosenttia kuluttajista odotti työttömyyden vähenevän, kun taas 55 prosenttia uskoi sen lisääntyvän. 

Erityisesti työlliset kuluttajat, kuten palkansaajat ja yrittäjät, kokivat oman työttömyysriskinsä kasvaneen: 27 prosenttia arvioi riskin kohonneen. Toisaalta 42 prosenttia työllisistä koki syyskuussa, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi tai lomautetuksi.

Korkea inflaatio ja vähäiset ostoaikeet

Hintojen nousu jatkui, ja 56 prosenttia kuluttajista odotti hintojen nousevan edelleen. Korkeiden hintojen ja epävarman taloustilanteen vuoksi kestotavaroiden ostoaikeet pysyivät matalina – vain 10 prosenttia piti ajankohtaa hyvänä isommille hankinnoille. Tutkimuksesta selvisi, että melko harvalla oli aikomus ostaa asunto.

Kuitenkin arvio omasta rahatilanteesta oli tutkimuksen mukaan melko valoisa. Mahdollisuudet säästää jatkossa ennakoitiin tavanomaisiksi. Aikeet lainanottoon lisääntyivät hieman. 

Lue myös: Korkeasaareen saapui uusi tulokas

Lue myös: Oletko jo maistanut tätä erinomaista ruokasientä? Voi hyödyntää jopa kokonaisina sienipihveinä

Lue myös: Tämän vuoden ruissato jäi heikoksi eikä riitä vuodeksi - yksi peltokasvi teki kuitenkin ennätyksen

Lähde: Tilastokeskus

Kilpailut

Uusimmat