Kuva: Alexanderstock23 / Shutterstock.com

20 000 opiskelijaa saa kohta postia Kelalta

30.09.2024 12:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Kela kannustaa vastaamaan selvityspyyntöön mahdollisimman pian.

Kela pyytää 20 000 opiskelijalta selvitystä siitä, miksi opinnot eivät ole edistyneet riittävästi lukuvuonna 2023-2024, tiedottaa Kela.

Selvityspyyntö on nyt lähetetty noin 5600 toisen asteen opiskelijalle ja noin 14 600 korkeakouluopiskelijalle. Selvityspyynnön saa noin seitsemän prosenttia opintotukea saavista opiskelijoista. 

Jos opiskelija on luopunut Kelan lähettämästä paperipostista, hän saa selvityspyynnön vain OmaKelaan. Toisen asteen opiskelijoiden pitää vastata selvityspyyntöön viimeistään 4.10.2024 ja korkeakouluopiskelijoiden viimeistään 25.10.2024.

Kelan opintotukiryhmän suunnittelija Anne Jääskeläinen kannustaa tiedotteessa vastaamaan selvityspyyntöön mahdollisimman pian. 

– Mitä nopeammin opiskelija vastaa selvityspyyntöön, sitä nopeammin hän saa myös tietää, jatkuuko opintotuen maksaminen myös ensi vuonna, jolloin oman talouden suunnittelukin on helpompaa, Jääskeläinen kertoo. 

Jos opiskelija ei vastaa selvityspyyntöön tai hänen esittämäänsä syytä ei voida hyväksyä, Kela lakkauttaa opiskelijan opintotuen 1.1.2025 alkaen. Tukea voi kuitenkin hakea uudelleen, kun opinnot ovat edistyneet riittävästi.

­– Opiskelijat edistyvät opinnoissaan pääsääntöisesti hienosti. Jos kuitenkin selvityspyynnön saa, siihen kannattaa vastata ja kertoa myös niistä syistä, jotka ovat olleet vaikuttamassa opintojen hidastumiseen. Me Kelassa ymmärrämme kyllä, että aina opinnot eivät välttämättä suju ja etene sillä tahdilla, mitä opiskelija on ehkä itsekin toivonut, muistuttaa Jääskeläinen. 

Hyväksyttävä syy opintojen hidastumiselle voi olla esimerkiksi oma tai läheisen henkilön sairaus, muu vaikea elämäntilanne tai erityisen laajan opintokokonaisuuden tekeminen. 

Lue myös: Tuleeko alumiinivuoka pestä, jotta sen voi laittaa metallinkeräykseen? Asiantuntijalta selkeä ohje

Lue myös: Matildan skandityyli hurmaa yli 3 miljoonaa seuraajaa Instagramissa – nyt hän esittelee upean kotinsa

Lue myös: Oletko jo maistanut tätä erinomaista ruokasientä? Voi hyödyntää jopa kokonaisina sienipihveinä

Lähde: Kela

Kilpailut

Uusimmat