Kuva: Shutterstock

Ollaanko askeleen lähempänä Turun omaa ratikkaa? Väestöennuste tukee suunnitelmaa

04.10.2024 13:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Turun ennustetaan kasvavan vahvasti tulevinakin vuosina ja vuosikymmeninä.

Turun kaupungin tuoreen laskelman mukaan Turun väestönkasvu on jatkunut vilkkaana, ja sen myös ennustetaan jatkuvan positiivisena tulevinakin vuosina ja vuosikymmeninä.

Turun kaupungin uuden väestöennusteen mukaan kaupungin väkimäärä kasvaisi 40 000–59 000 henkilöllä vuosina 2024–2040. Ennuste tehtiin kolmen eri skenaarion pohjalta, joita ovat perusura, syntyvyysskenaario ja maahanmuuttoskenaario. Niistä maltillisin on perusura, jonka senkin mukaan väestö kasvaisi silti peräti 40 000 henkilöllä. Muut skenaariot ovat vieläkin vauhdikkaampia, kuten esimerkiksi maahanmuuttoskeenariossa ennustettu 59 000 henkilöä. Näillä skenaarioilla väestönkasvu tarkoittaisi Turussa noin 19-29 prosenttia nykyiseen verrattuna.

Turku aikoo kaupunkina myös tehdä toimenpiteitä, joilla kaupungista saadaan asukkaille entistä vetovoimaisempi. Yksi pitkään puhuttu hanke on Turun oma raitiotie, jonka suunnittelu on parhaillaan käynnissä. 

Turun satamasta Varissuolle kulkevan raitiotielinjan potentiaali näyttää kasvavan entisestään väestönkasvun myötä.

Raitiotie tavoittaisi lukuisia turkulaisia, sillä sen varrelle osuisi arvion mukaan vuoteen 2050 mennessä noin 31 prosenttia Turun asukkaista, 46 prosenttia työpaikoista sekä 38 prosenttia asuinrakentamisesta.

– Reitin suurin rakentamispotentiaali on Linnakaupungin ja Tiedepuiston alueella. Raitiotievaihtoehdossa toteutuvan rakentamisen määrän arvioidaan olevan Varissuolla ja Littoistentien varrella moninkertainen bussivaihtoehtoon verrattuna, kommentoi kaupungin tiedotteessa Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.  

Lisäksi raitiotie voisi myös paremmin vastata kasvavan väestön liikkumistarpeisiin ja omalta osaltaan luoda luottamusta kaupungin kehittymiseen myös jatkossa.

Lue myös: Tampereen raitiovaunu kokee muodonmuutoksen - suosio räjähti käsiin

Lue myös: Raitiovaunujen reitit muuttuvat lähes 1,5 vuodeksi Helsingissä

Lue myös: Vantaa saa kauan odotetun oman raitiovaununsa

Lähde: Turun kaupunki

Kilpailut

Uusimmat