Kuva: All Over Press

Saimaannorpa kuoli jälleen kalaverkkoon - jo kuudes tapaus tänä vuonna

04.10.2024 14:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Saimaannorppa löydettiin 2. lokakuuta hukkuneena Sulkavalla.

Saimaannorppa kuoli jälleen kuhaverkkoon, kertoo Metsähallitus. Tiedotteen mukaan norppa löydettiin 2. lokakuuta kuolleena Sulkavalta. Ilmoituksen norpasta teki Metsähallitukselle pyydyksen omistaja. Kyseessä on jo kuudes kalapyydykseen kuollut norppa kuluneen vuoden aikana. 

Metsähallituksen mukaan kyseessä oli nuori naarasnorppa, joka oli 23,5 kiloa painava ja 98 senttiä pitkä. Kyseessä on todennäköisesti tänä vuonna syntynyt kuutti.

Norppa löytyi alueelta, jossa kuhaverkko on sallittu käytettäväksi kalastukseen. Paikalla on kalastusrajoitus, jonka mukaan verkkokalastus on kiellettyä 15.4.–30.6. välisenä aikana. Heinäkuusta eteenpäin kalastus verkoilla on jälleen sallittua.

– Nykyiset kalastusrajoitukset eivät valitettavasti estä norppia kuolemasta pyydyksiin, ja etenkin nuorten ikäluokkien kuolleisuus kasvaa tämän vuoksi hidastaen kannan elpymistä, luonnonsuojelun eritysasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksen Luontopalveluista toteaa. 

Erittäin uhanalaista saimaannorppaa suojellaan valtioneuvoston asettamilla kalastusrajoituksilla. Nykyinen viisivuotinen asetus tuli voimaan huhtikuussa 2021. 

Kevätaikainen verkkokalastuskielto on tilastojen mukaan selkeästi vähentänyt kuuttien kuolleisuutta.

– Syyt pyydyskuolemien siirtymiselle syksylle eivät ole täysin selvät, mutta oleellinen havainto on se, että verkot ovat norpille vaarallisia ympäri vuoden, Alakoski huomauttaa.  

Lue myös: Nuori saimaannorppa hukkui kalaverkkoihin Pihlajavedellä

Lue myös: Älä häiritse saimaannorppaa - Metsähallitus jakaa 5 vinkkiä ulkoilijalle pesinnän huomioimiseen

Lähde: Metsähallitus

Kilpailut

Uusimmat