Kuva: Shutterstock

Ruandassa aloitetaan rokotekokeilut pelättyä Marburg-virusta vastaan

05.10.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Aiemmin tällä viikolla viruksen epäiltiin kulkeneen matkailijan mukana Hampuriin, mutta epäily oli lopulta väärä.

Itä-Afrikan Ruandassa, missä todetaan tällä hetkellä enenevissä määrin vaarallisia Marburg-viruksen tartuntatapauksia, kokeillaan lähiviikkoina antaa rokotteita virusta vastaan. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Ruandassa tapausmäärät ovat nousussa, sillä syyskuun aikana siellä on raportoitu 36 tartunnan saanutta, joista Reutersin mukaan 11 on menehtynyt. Yhteensä viranomaiset seuraavat tällä hetkellä yli 400 henkilöä, joilla voi olla yhteys tartunnan saaneisiin.

WHO on arvioinut neljä eri rokotetta, mutta vain yhdellä oli näyttöä sekä turvallisista varhaisen vaiheen kokeista ihmisillä, että immuunivasteen kehittymisestä. Se antoi hyväksyntänsä nyt alkavaille rokotekokeille tartuntojen hillitsemiseksi. 

WHO pitää virusta erittäin vaarallisena, sillä sen arvion mukaan viruksen saaneista menehtyy jopa pahimmillaan 88 prosenttia. Toimivaa hoitoa ei tähän mennessä ole löydetty.

Marburgin tautia on verrattu muun muassa ebolaan, sillä sekin aiheuttaa verenvuototautia, jonka oireisiin kuuluvat ripuli, oksentelu ja kuumeilu.

Aiemmin uutisoimme virusepäilystä Saksan Hampurissa. Lisää aiheesta voit lukea alta. 

Lue myös: Saksassa suljettiin osa juna-asemasta vaarallisen viruksen vuoksi

Lue myös: Saksassa huolta herättänyt, vaarallinen virusepäily osoittautui aiheettomaksi

Lähde: Reuters

Kilpailut

Uusimmat