Kuva: Shutterstock

Tutkimus: Elinajanodote ei enää kasva entiseen malliin

08.10.2024 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tutkimuksessa käytiin läpi kuolleisuusdataa maista, joissa elinajanodote on tyypillisesti ollut korkea.

Ihmisen elinajanodote on aiempina vuosikymmeninä noussut miltein kohisten, mutta nyt käyrä näyttää hidastuneen. 

Yhdysvaltalaisen epidemologian ja biotilastotieteen professori Jay Olshanskyn tuore tutkimus osoittaa, että hyppäys 80 vuoden elinajanodotteesta esimerkiksi sataan vuoteen, ei enää käykään noin vain. Vaikka moniin sairauksiin on löydetty tehokkaita hoitoja, jotka ovat osaltaan pidentäneet ihmisten elinikää, vaatisi 100 ikävuoden yleistyminen jo merkittäviä ikääntymistä hidastavia lääkkeitä. 

Sadan vuoden saavuttaminen ei edes nykyhetkenä syntyvillä lapsilla ole kovinkaan todennäköistä. Tutkimuksessa käytiin läpi kuolleisuusdataa maista, joissa tyypillisesti on korkea elinajanodote, kuten Hong Kongissa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Australiassa, Ranskassa, Italiassa, Sveitsissä, Ruotsissa ja Espanjassa. Edes niissä todennäköisyys elää satavuotiaaksi ei ollut kummoinen, nyt syntyvillä tyttölapsilla 5,3 prosentin mahdollisuus ja pojilla vain 1,8 prosentin mahdollisuus. Yhdysvalloissa elinajanodote oli tutkimuksen mukaan jopa laskenut. 

Eliniänodotteen nousevan käyrän tasaantuminen selittyy osin silläkin, että sellaisia radikaalisti elinikää lyhentäneitä ongelmia kuten lapsikuolleisuutta ja synnytyskuolemia on saatu vähennettyä terveydenhuollossa. Niiden muutosten myötä vaikutukset elinajanodotteeseen ovat suurempia kuin vanhusten sairauksien hoidossa saavutetut vaikutukset, jotka kasvattavat elinajanodotetta verraten vähemmän.

Lue myös: Syntyvyydessä tapahtui muutos

Lue myös: Syntyvyys laskee odotettuakin nopeammin - tilastossa myös toinen mielenkiintoinen nytkähdys

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat