Kuva: Shutterstock

Useilla koirilla Suomessa tavattu bakteeritartuntaa, jonka saaminen on aikaisemmin ollut harvinaista

10.10.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Bakteeri voi tarttua myös ihmiseen.

Etelä-Suomessa on useilla koirilla havaittu leptospiroositartuntoja, joita Suomessa ei yleensä tavata. Asiasta kertoo eläinlääkärikeskus Evidensia.

Leptospiroosi-bakteeri on levinnyt ympäri maailmaa, mutta kotoperäiset tartunnat Suomessa ovat hyvin harvinaisia. Nyt tartuntaa on todettu kuitenkin myös koirilla, jotka eivät ole käyneet ulkomailla. Myös rotat kantavat leptospiroosia, ja bakteeria on havaittu nyt myös suomalaisilla rotilla.

Bakteeri voi levitä eläimestä toiseen, eli koira voi siis saada tartunnan toiselta koiralta esimerkiksi lenkillä tai koirapuistossa. Suurimmassa tartuntariskissä ovat kuitenkin vedessä aikaa viettävät koirat, kuten metsästys- ja paimenkoirat, sillä leptospiroosi viihtyy kosteissa oloissa. Kissoilla tartuntoja harvoin todetaan.

Leptospiroosi on myös zoonoosi. Myös ihmisen on mahdollista saada tartunta, jos esimerkiksi sairastuneen koiran eritettä kuten virtsaa ajautuu limakalvolle.

Eläimelle voi koitua vakaviakin ongelmia tartunnasta

Koiralle tartunta voi aiheuttaa rajujakin oireita, kuten kuumetta, syömättömyyttä, oksentelua ja veristä ripulia. Pahimmillaan tauti voi vaurioittaa jopa munuaisia, ja joskus koirille joudutaan antamaan tartunnan jälkeen tehohoitoa. Jos epäilee tartuntaa, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Ihmiselle tartunta aiheuttaa yleensä flunssan oireita. Vakavampiakin tapauksia kuitenkin tiedetään. 

Lue myös: Tiesitkö? Sinilevä voi olla koiralle jopa hengenvaarallista

Lue myös: Miksi koira syö ruohoa? Merkit, jolloin siitä on syytä huolestua

Lähde: Evidensia

Kilpailut

Uusimmat