Kuva: Shutterstock

Viharikosepäilyjen määrä ennätyskorkealla - yksi motiivi nousi ylitse muiden

10.10.2024 11:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Viharikosepäilyjen määrä on jatkanut kasvamistaan.

Viharikosepäilyjen määrä jatkoi kasvuaan edelleen vuonna 2023. Poliisiammattikorkeakoulun vuosittain tekemästä selvityksestä ilmenee, että poliisi kirjasi viime vuonna yhteensä 1606 rikosilmoitusta, jotka määriteltiin epäillyiksi viharikoksiksi.

Määrä on korkein koko viharikollisuusselvitysten historian aikana. Kaikista yleisimpiä viharikosepäilyjä olivat muun muassa pahoinpitelyt ja kunnianloukkaukset.

Yleisin motiivi epäillyissä viharikoksissa oli uhrin etninen tai kansallinen tausta. Tällaisia tapauksia kirjattiin 1092 kappaletta. Seksuaaliseen suuntau­tu­miseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyviä viharikosepäilyjä kirjattiin yhteensä 215 kappaletta. Myös vammaisuuteen liittyviä viharikosilmoituksia raportoitiin merkittävä määrä.

Selvityksen motiiviryhmissä oli ensimmäistä kertaa mukana sukupuoleen liittyvät viharikokset, joita raportoitiin kuusi kappaletta. 

Selvityksen tulokset osoittavat viharikollisuuden olevan monimuotoinen ilmiö, joka koskettaa useita eri väestöryhmiä.

– Viharikokset heijastavat yhteiskunnassa vallitsevia ennakkoluuloja ja syrjiviä asenteita. Niiden torjuminen vaatii laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä, totetaa Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Jenita Rauta.

Rauta korostaa, että viharikollisuuden seurannalla on tärkeä rooli yhteiskunnallisen turvallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisessä. 

Lue myös: Nuoria värvätään rahamuuleiksi - rikolliset lähestyvät esimerkiksi baareissa ja kauppakeskuksissa

Lue myös: Nuorten liikenneturvallisuudessa huolestuttavia piirteitä Etelä-Savossa

Lähde: Poliisiammattikorkeakoulu

Kilpailut

Uusimmat