Kuva: Shutterstock

Lähisuhdeväkivalta voi koskettaa ketä tahansa – tässä 6 auttavaa tukipalvelua

16.10.2024 11:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Lähisuhdeväkivallaksi kutsutaan perheessä tai ihmissuhteessa tapahtuvaa väkivaltaa.

Kuka tahansa voi joutua väkivallan uhriksi iästä ja sukupuolesta riippumatta. Jo yksittäinen väkivallan kokemus on syy hakea apua. Fyysisen pahoinpitelyn lisäksi lähisuhdeväkivaltaan liittyy usein henkistä väkivaltaa.

Kaikilla on oikeus elää turvallista elämää ilman väkivallan uhkaa tai pelkoa omasta tai läheistensä terveydestä ja tulevaisuudesta.

Apua on tarjolla niin väkivallan uhrille kuin kuin väkivaltaa tehneelle henkilöllekin. 

Jos tilanne on akuutti ja vakava ota välittömästi yhteys hätänumeroon 112, suoraan ympäri vuorokauden päivystäviin turvakoteihin tai kunnan sosiaalipäivystykseen.

Nollalinja

Nollalinja on ilmainen auttava puhelin, jonne voit soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä. Nollalinjan puhelinnumero on 080 005 005.

Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan. Voit keskustella kriisipäivystäjän kanssa puhelimessa tai chatissa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Rikosuhripäivystys (RIKU)

Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–to klo 9–18 ja pe 9–16. Puhelu on maksuton. Chat on auki ma–to klo 9–18 ja pe 9–16.

Rikosuhripäivystys RIKU antaa tietoa ja neuvoo rikoksen uhria ja hänen läheisiään. RIKUsta saa keskusteluapua, ohjausta ja tietoa siitä mitä rikosprosessi tuo tullessaan.

Väkivaltaa Kokeneet Miehet, Miessakit ry

Päivystyspuhelin p. 044 751 1340 on avoinna ma-­ke kello 9­-12. Muina aikoina voit jättää viestin vastaajaan, niin otamme sinuun yhteyttä.

Miessakit ry tarjoaa apua henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla kokeneille miehille.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

Naisten Linja

Puhelinpalvelu: 0800 02400. Palvelee ma-pe klo 16-20. 

Valtakunnallinen, maksuton neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille (itsemäärittelyä kunnioittaen) sekä heidän läheisilleen.

Seri-tukikeskukset seksuaaliväkivallan uhreille

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö kaikille yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Tukikeskukseen voi tulla itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Rikosilmoituksen teko ei ole ehtona tukikeskukseen hakeutumiselle, vaikka ilmoituksen tekemiseen kannustetaankin.

Seri-tukikeskukset Suomessa THL:n sivuilla listattuna

Raiskauskriisikeskus Tukinainen

Kriisipäivystyksen maksuton puhelinnumero on 0800-97899 (ma-to klo 9–15, la-su klo 15–21, pyhinä ja niiden aattoina klo 15–21 – ei perjantaisin).

Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille sukupuolesta riippumatta. Seksuaaliväkivaltaa kokeneilla on mahdollisuus 1-3 neuvonta- ja ohjauskäyntiin Raiskauskriisikeskus Tukinaisessa kriisityöntekijän vastaanotolla.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

Lue myös: Lähisuhdeväkivalta on saanut uusia piirteitä - yleisimmin selvä kaava kuitenkin toistuu

Lähteet: Seta ry ja Mielenterveystalo

Kilpailut

Uusimmat