Kuva: Shutterstock

Näin Kela huomioi jatkossa rahapelien voitot toimeentulotuen saajilla - muutos aiempaan

18.10.2024 11:45 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Aikaisempi malli on saattanut vain syventää Kelan asiakkaiden taloudellisia vaikeuksia.

Kela muuttaa käytäntöjään suhteessa rahapeleistä saatuihin voittoihin toimeentulotuen saajilla. 

Aikaisemmin saatuun toimeentulotukeen ovat voineet yksistään vaikuttaa rahapeleistä saadut voitot, mutta jatkossa mallia muutetaan niin, että tilanteessa huomioidaan aina myös rahapeleihin käytetty rahasumma. Tällöin toimeentulotuen määrään vaikuttaakin jatkossa saatujen tulojen sekä menetysten erotus.

Muutos on tarpeellinen siksi, että aikaisemmin saadut voitot ovat voineet olla harhaanjohtavia, sillä jos henkilö kärsii peliriippuvuudesta, hän on usein pelannut voittamansa rahat heti myös pois tai menettänyt suuria summia rahoja voittoja tavoitellessaan.

Aikaisemmin Kelan asiakkaat ovat voineet pienienkin voittojen takia joutua taloudellisesti kohtuuttomiin tilanteisiin, joissa vaatimattomatkin voitot ovat rokottaneet saatua toimeentulotukea, mikä puolestaan on syventänyt ongelmia entisestään. Kela kertoo tiedotteessaan, että sen tavoitteena on edistää toimeentulotuen saajien itsenäistä taloudellista selviytymistä eikä pahentaa kenenkään taloudellisia ongelmia.

– Emme ohjaa Kelassa asiakkaidemme toimeentulotuen käyttöä, mutta olemme tietenkin huolissamme, jos pienituloiset käyttävät rahaansa rahapeleihin. Toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki, joka on tarkoitettu päivittäisten elinkustannusten kuten vuokran ja ruoan maksamiseen. Tavoitteenamme on auttaa, kun rahapelaaminen syventää taloudellisia ongelmia, kommentoi tiedotteessa Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen. 

Uusi käytäntö on tullut voimaan lokakuussa.

Jos pelaaminen alkaa Kelalle näyttäytyä ongelmallisena, Kela voi myös tehdä huoli-ilmoituksen tai ohjata asiakkaan avun piiriin. 

Lue myös: Rahapelibisnes voi muuttua totutusta tyystin - hallitus kaavailee lakiuudistusta

Lue myös: Suomalaisten rahapeliongelmat ovat lisääntyneet - silti entistä harvempi pelaa, kertoo THL

Lue myös: Lidl poistaa pelikoneet kaikista myymälöistään - "Pelaamisesta aiheutuu ongelmia"

Lähde: Kela

Kilpailut

Uusimmat