Kuva: AOP

Netflixin syksyn jättihitiksi noussutta sarjaa kritisoidaan haitallisista stereotypioista

23.10.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Sarja on saamassa toisenkin kauden.

Netflixin tänä syksynyt ilmestynyt ja heti hitiksi noussut alkuperäissarja Nobody Wants This on saanut suosion lisäksi osakseen myös kritiikkiä erityisesti haitallisten stereotypioiden ylläpitämisestä sarjassa.

Draamakomedia käsittelee rakkaustarinaa, joka ei aivan ota onnistuakseen, sillä toinen pariskunnan osapuolista on juutalainen rabbi. Erityisesti juutalaisten keskuudessa hahmojen kuvausta on pidetty strereotyyppisena. 

Esimerkiksi yhdysvaltalaisen Glamour-aikakauslehden kolumnisti, myöskin juutalainen Jessica Radloff kirjoitti, että sarja antaa juutalaisnaisista käsityksen, jossa heidän ainoa pyrkimyksensä on avioitua ja järjestää illallisia sekä torjua läheltään kaikki jotka eivät jaa samaa maailmankuvaa.

Kolumni ei ole ainoa laatuaan, sillä myös Time-lehti piti sarjan kuvausta juutalaisnaisista inhottavana, jossa juutalaisnaiset asetettiin täysin pahiksen asemaan. 

Sarjan käsikirjoittaja Erin Foster on myös vastannut kritiikkiin Los Angeles Timesille antamissaan kommenteissa, joissa kertoo halunneensa nimenomaan kertoa tarinan positiivisessa valossa juutalaisuudesta.

Hän perustelee myös, ettei allekirjoita kritiikkejä, sillä päähenkilö sarjassa on kuitenkin hänen mielestään juurikin vanhoja stereotypioita rikkova, komea ja nuorekas rabbi. Hän myös vetoaa, että todennäköisesti joku olisi harmistunut siitäkin, jos hän olisi kirjoittanut yltiömodernin kuvauksen. Tällöin joku olisi hänen mukaansa varmasti kommentoinut, ettei Fosterilla ole mitään todellista käsitystä juutalaisuudesta. 

Sarjan käsikirjoittaja on itse kääntynyt juutalaisuuteen tavattuaan juutalaisen miehensä, joka halusi avioitua nimenomaan juutalaisen kanssa. 

Sarjan kerrottiin juuri olevan saamassa myös toisen kauden. 

Lue myös: Netflixin supersuosioon noussut sarja saa jatkoa

Lue myös: Voisiko Aikuiset vielä palata? Käsikirjoittaja Anna Brotkinista yhden asian pitäisi tapahtua, jotta niin voisi käydä

Lue myös: Suosittu komediasarja jatkuu ensi kuussa

Lähteet: Variety

Kilpailut

Uusimmat