Kuva: Shutterstock

Talven noperusrajoitukset voimaan ensi viikolla - asiat, jotka on hyvä muistaa

24.10.2024 08:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Talvella onnettomuuksien riski kasvaa.

Väylävirasto tiedottaa, että 29. lokakuuta mennessä koko maassa siirrytään talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin. Pääasiallinen vaihtopäivä on tiedotteen mukaan perjantaina 25. lokakuuta, mutta rajoitusmerkkejä voi alkaa vaihtaa jo tänään, jos olosuhteet sitä edellyttävät.

Nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä rajoitukset lasketaan 100 kilometriin tunnissa. Sään ja olosuhteiden salliessa Fintraffic voi pitää vaihtuvia nopeusrajoituksia moottoriteillä marraskuun loppuun saakka.

Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija, Tuomas Östermanin mukaan, joitakin poikkeuksia talvirajoitusten pääsääntöihin voi tulla. Esimerkiksi tien korkea turvallisuustaso tai pienet liikennemäärät.

Onnettomuusriskit pienenevät nopeusrajoitusten myötä

Talvella suurin osa liikkumisesta tapahtuu pimeällä, joten nopeusrajoituksiin siirrytään jo lokakuussa, vaikka sääolosuhteet eivät olisikaan vielä talviset koko maassa. Pimeällä onnettomuuksien riski kaksinkertaistuu ja liukkaalla moninkertaistuu, kun verrataan päivänvalossa ja sulalla kelillä ajamiseen.

Kun pimeään ajokeliin lisätään vielä vesi- tai räntäsade, muuttuu näkyvyys erittäin huonoksi. Kaasujalkaa tulee ehdottomasti tällöin keventää, sillä myös pyöräilijöitä ja kävelijöitä on tällöin vaikeampi erottaa.

Väyläviraston tieturvallisuuden johtava asiantuntija, Noora Airaksinen, muistuttaa ajonopeuden vähentämisen antavan kuljettajalle enemmän aikaa havaita sekä toimia yllättävissäkin tilanteissa.

- Suurin sallittu nopeus ei läheskään aina ole sama asia kuin turvallinen ajonopeus, etenkään talvikaudella. Jos olosuhteet sitä edellyttävät, on parasta höllätä kaasua entisestään, Airaksinen sanoo.

Airaksinen muistuttaa, että ajomatkaan tulee varata talvikaudella enemmän aikaa. On tärkeä muistaa vaihtaa sopivat renkaat ajoissa sekä varmistaa takavalojen toimivuus hämärässä ja huonolla ajokelillä.

- Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kannattaa puolestaan kiinnittää heijastimet viimeistään nyt sekä hoitaa pyörän valot kuntoon, myös punainen takavalo, Airaksinen summaa.

Takaisin normaaleihin nopeusrajoituksiin siirrytään tyypillisesti huhtikuun alkupuolella, kun päivät pitenevät ja ajokelit parantuvat.

Lue myös: Miksi ihmiset eivät käytä heijastinta? Kysely selvitti yleisimmät syyt

Lue myös: Monet eivät tiedä pakollisesta varusteesta pyörään - iso osa ei ole kyselyn mukaan hankkinut

Lue myös: Nuorten liikenneturvallisuudessa huolestuttavia piirteitä Etelä-Savossa

Lähde: Väylävirasto

Kilpailut

Uusimmat