Kuva: Shutterstock

Norjassa halutaan nostaa sosiaalisen median ikärajaa

23.10.2024 15:45 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Uudistus on saanut osakseen myös kritiikkiä.

Norjassa hallitus on laatimassa uutta lakia, jossa sosiaalisen median ikäraja nostetaan 15 vuoteen. Asiasta uutisoi norjalainen sanomalehti VG.

Aikaisemmin ikäraja on Norjassa ollut 13 vuotta, mutta käytännössä suuri osa lapsista on silti sosiaalisessa mediassa. Norjalaisten medioiden tekemien tutkimusten mukaan 9-vuotiaista sosiaalista mediaa käyttää 53 prosenttia, 10-vuotiaista 58 prosenttia ja 11-vuotiaista jopa 72 prosenttia. Nyt hallitus kuitenkin vakuuttaa, että uutta lakia tullaan myös valvomaan aiempaa selvästi tiukemmin ja 15 vuoden ikäraja tulee kaikille olemaan ehdoton.

Parhaillaan tutkitaan, kuinka ikärajavalvonta käytännössä tullaan toteuttaamaan. Yhtenä vaihtoehtona ollaan väläytetty pankkitunnusten käyttöä tunnistautumisessa, mutta siinä on ongelmia kuten yksityisyyden puute sekä se osa aikuisesta väestöstä, jolla pankkitunnuksia ei ole. 

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre perustelee, että tarkoituksena on uudistuksella suojella alaikäisiä lapsia. 

Uudistusta on kuitenkin myös kritisoitu, sillä sen vastustajat vetoavat muun muassa sosiaalisen median luomaan yhteisöllisyyden kokemukseen.

Lue myös: Maailmalla suunnitellaan jo sosiaalisen median kieltämistä lapsilta

Lue myös: Näet Instagramissa jatkossa vähemmän poliittista sisältöä - Meta muuttaa käytäntöjään

Lähde: VG

Kilpailut

Uusimmat